Kärleksparet i Outlander ser fram emot säsong 2

En solig måndag på Hotel Soho i centrala London möter de två huvudrollsinnehavarna från Outlander, Sam Heughan och Caitriona Balfe, upp för att berätta om avsnitten som utgör resten av första säsongen.

Det råder ingen tvekan om att detta är en bra dag. Båda skådespelarna ler stort och humöret är på topp inför den stora galapremiären i London. Caitriona Balfe spelar huvudrollen som den unga Claire, som rycks från sitt trygga liv i Oxford 1945 och hamnar i det skotska höglandet 1743. Hon gestikulerar entusiastiskt i soffan medan hon berättar: ”Jag är så oerhört glad att folk äntligen kan se serien i England och Skottland. Vi har alla arbetat så hårt, och det har känts konstigt att de som bor i länderna som serien handlar om, inte har kunnat följa den.

Även Sam Heughan, som spelar den unge Jamie som är gift med Claire 1743 – och som själv är skotte – har väntat med spänning på denna premiär. ”Jag har varit väldigt nervös över hur Skottland skulle porträtteras. Visst är det en amerikansk co-produktion, men jag tycker verkligen att Ron (Moore) visar Skottland från sin bästa sida, och jag är säker på att det skotska folket kommer att bli stolt. Min mor har sett serien och hon är förtjust, men jag vet inte hur mycket det säger”, förklarar han med ett flin.

De första avsnitten som sändes under andra halvan av 2014 i bland annat USA, Spanien, Danmark och Sverige, blev väl mottagna och båda skådespelarna är tacksamma över all uppbackning de fått av fansen. ”I början var det mest de som läst böckerna som hörde av sig, men nu märker vi att det är folk från hela världen. Det känns väldigt globalt när man interagerar med ett fan från Nya Zeeland via Twitter, säger Caitriona Balfe.

De är eniga om att det är fantastiskt med en dedikerad fanskara, men det är också förenat med en viss press. Något som Sam Heughan tänkte mycket på när han skulle förbereda sig för rollen som Jamie.

”Det är lite som med Hobitt eller Sagan om Ringen; folk har alltid en idé om hur saker och ting ska vara, och jag måste erkänna att när jag först läste om Jamie och märkte hur populär han är, så kändes det lite läskigt”, säger han. Helt galet har Sam Heughan uppenbarligen inte hamnat. Magasin över hela världen har inte varit sena att utropa honom till nästa sexsymbol, så de kvinnliga fansen synes i alla fall vara nöjda.

Under de första åtta avsnitten av den första säsongen fick tittarna följa Claires kamp för att ta sig tillbaka till sitt liv 1945. I den andra delen av säsongen handlar det mer om huruvida hon ska finna sig i sitt öde med Jaime eller om hon ska fortsätta kampen för att komma hem till sin man Frank.

Och utan att avslöja för mycket säger Caitriona Balfe att tittarna får möta en helt ny Claire i de kommande avsnitten. ”Det är som att hon ser sakerna i ett lite större perspektiv – både politiskt men också i sitt förhållande till Jamie. Det blir tydligt att de kommer från olika tider och har olika bakgrund.

”På det hela taget testas Claires och Jamies relation på många olika sätt i de kommande avsnitten”, fortsätter Sam Heughan. ”Det är något i det förflutna som Jamie måste förhålla sig till och i den andra delen av den första säsongen får man plötsligt höra om hans familj, vilken slags man han vill vara och vad han vill i relationen med Claire”.

Inspelningen av den andra säsongen, som bygger på den andra Outlander-boken Skugga av svek, börjar i maj. Det ser både Sam Heughan och Caitriona Balfe fram emot. ”Förutom att jag emellanåt saknar solen i LA, så är det fantastiskt att vara ute på det skotska höglandet – vi har ett otroligt sammansvetsat filmteam, så det ska bli roligt att träffa alla igen, avslutar Caitriona.