Exklusiv intervju: Nikolaj Coster-Waldau

Actor Nikolaj Coster-Waldau photographed For L'Uomo VOGUE.  Fashion Editor: Michael Philouze; Groomer: Sarah Sibia; Assistant: George Evan
Actor Nikolaj Coster-Waldau photographed For L’Uomo VOGUE. Fashion Editor: Michael Philouze; Groomer: Sarah Sibia; Assistant: George Evan

Han kommer från grannlandet Danmark – närmare bestämt från Tybjerg på södra Själland. Han heter Nikolaj Coster-Waldau och är gift med den grönländska skådespelerskan och sångerskan Nukaka. Men alla, eller åtminstone de allra flesta, känner honom som Jaime Lannister i HBO:s fantasy-succé Game of Thrones, där han regelbundet har gjort livet surt för både hjältar och skurkar.

Den svidande ondskefulle och incestuöse Jaime Lannister är en av Game of Thrones grundpelare. Därför är det inte så konstigt att den danske skådespelaren, som på senare år har dykt upp i både Oblivion med Tom Cruise och i den lättviktiga komedien The Other Woman med Cameron Diaz, var ganska nära toppen på löneligan när kontrakten omförhandlades. Förhandlingen slutade med att han får 2,2 miljoner kronor per avsnitt. Med tanke på att det görs tio avsnitt per säsong av fantasy-serien och att den kommer att fortsätta i minst ett par år till, behöver Coster-Waldau inte oroa sig för att lägga sig hungrig.

Men summan på lönechecken påverkar inte Coster-Waldaus engagemang. För honom handlar det om att alltid göra sitt bästa, oavsett budgetramar och förväntningar från tittarna:

”Jag tror inte att det blivit vare sig lättare eller svårare att spela Jaime Lannister. Jag vill gärna göra det bra och förhoppningsvis bättre och bättre med tiden. Det är många som älskar Game of Thrones, och det är en ynnest att få vara en del av en TV-serie som når så många människor runt om i världen.”

Nikolaj Coster-Waldau har älskat att spela Jaime Lannister från start, särskilt som författaren till böckerna, George RR Martin, inte skapar svartvita karaktärer:

”Martin låter oss inte komma undan med de förutfattade meningar vi har om karaktärerna. Redan i första avsnittet ställs saker och ting på sin spets. Min karaktär har ett incestuöst förhållande med sin syster och råkar komma på en av Stark-familjens pojkar när han spionerar på dem. Utan minsta tvekan säger min karaktär ”Things I do for love” och knuffar därefter ut barnet genom det högt belägna fönstret. Det är så mörkt, så skevt men samtidigt intressant.”

När årets Game of Thrones-säsong hade premiär den 13 april på HBO Nordic var det också femte gången som Coster-Waldau drog på sig Lannister-rustningen för att ge sig sig ut i Westeros – bland annat för att rädda sin dotter från The Sand Snakes och för att hjälpa Cersei med alla hennes intriger. Stream träffade den danske skådespelaren I Stockholm för att prata mer om tv-serien och berömmelsen. Du kan se intervjun genom att ladda ned magasinet och klicka på videon i reportaget.