Daredevil läggs ned – men lever vidare

Netflix lägger ned även Daredevil. Men det innebär inte slutet för Hell’s Kitchens blinda beskyddare. Karaktären kommer att leva vidare i framtida projekt, meddelar Marvel.

Först kom beskedet att Iron Fist inte får någon ny säsong. Sedan gick Luke Cage samma öde till mötes. Men den största bomben är att även Daredevil har gjort sitt på Netflix eftersom det är den Marvel-serie som varit mest framgångsrik.

Den tredje säsongen av Daredevil landade hos Netflix så sent som i oktober och möttes överlag av välvillig kritik, de flesta har varit överens om att serien tagit sig igen efter en tamare andra säsong. Men två veckor efter att showrunnern Erik Oleson pitchade säsong fyra av Daredevil för de högsta Netflix- och Marvel-cheferna så kommer alltså nedläggningsbeskedet.

”Marvel är extremt tacksamt för den stora publik som älskat Daredevil. Vi är otroligt stolta över manusförfattare och skådespelarna, som så briljant gett liv åt karaktärerna, och hela vår besättning i New York. Vi ser fram emot fler äventyr i framtiden med mannen utan rädsla”, har Marvel framfört i ett uttalande.

Uttalandet har fått fansen att spekulera i om Matt Murdoch och hans Daredevil-alias kommer att gästa The Punisher eller rent av dyka upp i Jessica Jones New York-kvarter. Båda de återstående Marvel-serierna har nya säsonger inspelade och klara, men få tror nu att det blir några fler säsonger efter att dessa haft premiär på Netflix någon gång under 2019. Showrunnern för Jessica Jones, Melissa Rosenberg, har för övrigt redan lämnat Netflix för en lukrativ deal med Warner Bros.

Förklaringen till nedläggningsbesluten ligger i Netflix och Marvels allt mer ansträngda relation. Det har rapporterats om kreativa skiljaktigheter, men framför allt handlar det om mäktiga Disneys beslut att satsa på en egen streamingplattform för tv och film.

Plattformen Disney+ väntas lanseras i slutet av 2019 och innebär att det kommer att krävas ett särskilt abonnemang för att kunna streama innehåll från Disney-ägda kanaler som ABC, Freeform, Disney Channel och snart förvärvade Fox. Samma sak gäller för produktioner inom ramen för de populära Star Wars- och Marvel-franchiser som också ägs av Disney. Även där skulle Daredevil, eller en variant av Matt Murdoch-karaktären, kunna dyka upp i något sammanhang i framtiden.