Bloodline – stormigt familjedrama i vacker Floridamiljö

Det flyter på med bra karaktärer och vilda intriger på Floridas kust. Men Bloodline kräver tålamod.

DELA

Av: Mads Oddershede
Betyg: 4/6
Titel: Bloodline
Genre: Drama, thriller
Premiär: 2015
Tjänst: Netflix

Netflix har revolutionerat hur vi tittar på filmer och serier. Och kanske har de också revolutionerat sättet att göra serier på. Bloodline hade aldrig skapats om vi fram till i dag – vilket känns helt otänkbart – enbart tittat på serier via traditionella tv-kanaler. Bloodline är tänkt som en 13 timmar lång film, enligt Todd A Kessler, en av seriens skapare. Och detta är viktigt att komma ihåg när du tittar på serien.

Familjen Rayburn driver ett populärt hotell på en fantastisk plats på The Keys i Florida. Det ser ut som den perfekta idyllen omgivet av azurblått hav och magnifika palmer, men skenet bedrar. Familjen, som består av mamma, pappa och fyra vuxna syskon, har skelett i garderoben, en hel del outtalade känslor och dolda agendor. Vem är god och vem är ond? Och vem kan man lita på?

En familj full av hemligheter

Berättelsen börjar när familjens äldste son, Danny (Ben Mendelsohn), återvänder hem för att fira familjehotellets 45-årsdag. Danny är familjens svarta får och hans förflutna tynger honom. Inte bara för att han gjort fel val och valt fel vänner, utan också på grund av den ansträngda relationen med sin far.

Men det är inte bara Danny som har hemligheter. Hans tre syskon bär på minst lika intressanta historier och komplicerade känslor. Och det är helt klart detta som gör Bloodline så intressant. Det är komplexa historier som vi tittare ska ta till oss. För varje avsnitt skalar man som tittare av lager efter lager på den välvuxna historielöken för att slutligen hitta sammanhanget i detta intelligenta familjedrama som innehåller högar av intriger under den idylliska fasaden.

Det är inte bara berättelsen som utvecklas långsamt – utan också seriens karaktärer visar oss långsamt sina rätta ansikten, och detta är gjort på ett förstklassigt sätt genom skickligt skådespeleri. Känslor, som sällan visas, skildras på ett gripande sätt – speciellt av Ben Mendelsohn, och resten av sällskapet följer efter.

En noggrann berättelse

Att Bloodline har 13 timmar på sig att göra samma arbete som en långfilm gör på en och en halv eller två timmar resulterar naturligtvis i ett mycket nyanserat persongalleri och en minutiöst utvecklad berättelse, vilket helt klart är en fördel. Ha tålamod med serien för du kommer att fångas av den. Tempot är nerskruvat, och den kräver tittare som kan hålla fullt fokus under den timme som varje avsnitt varar. Ibland stagnerar serien något, men detta kompenseras – framför allt i berättelsens första del – till viss mån av en lysande bildkomposition.

Bloodline kvalar inte riktigt in bland de största dramaserierna, men det ambitiösa projektet är ändå helt klart värt att titta på för den som älskar drama och thriller. Är man en tålmodig tv-tittare som verkligen gillar att dyka ned i en serie som växer – då ska man definitivt ge denna 13-timmarsfilm en chans.