Ingen Ripley i Noah Hawleys Alien-serie

Det är ingen Ripley-story. Det säger Fargo-skaparen Noah Hawley om den Alien-serie som han jobbar med på uppdrag åt kanalen FX.

Noah Hawley är mest känd för att ha skapat FX-serierna Fargo och Legion. Efter att ha besökt bröderna Coens värld och Marvel-universumet ska Hawley nu ge sig in i det science fiction-universum som skapades av Ridley Scott och där James Cameron och David Fincher också bidragit till mytologin.

För Noah Hawley är Alien-filmerna fantastiska monster-filmer som inte bara handlar om monster. I en intervju med Vanity Fair avslöjar Hawley att hans Alien-serie ska gräva djupt och utforska vilka konsekvenser ojämlikhet leder till genom att jämföra de människor som skickas ut för att göra skitjobbet med de människor som skickar ut dem.

“Det handlar om att mänskligheten är fångad mellan vårt uråldriga, parasitförflutna och vår artificiella intelligenta framtid – och båda försöker döda oss. Du har människor som inte kan gå framåt och heller inte tillbaka.”

Noah Hawleys är färdig med manuset till de två första avsnitten av Alien-serien som ska utspela sig på jorden och blanda den tidlösa skräcken från Ridley Scotts originalfilm från 1979 med James Camerons actiondrivna uppföljare från 1986. Däremot finns det ingen plats för Sigourney Weavers ikoniska karaktär Ellen Ripley.

Hawley: “Ripley är av de bästa karaktärerna någonsin och jag tror att den historien är berättad ganska så perfekt och jag vill inte röra den. Det är en story som utspelar sig även på jorden. Alien-berättelser är alltid fångade – i ett fängelse, i ett rymdskepp. Jag tyckte att det skulle vara intressant att öppna upp det lite grann så att insatserna blir mer omedelbara om man ställer frågan Vad händer om man inte kan hålla monstret fångat”.

Inspelningen av Alien-serien ska inledas nästa vår.

I intervjun med Vanity Fair får Noah Hawley också frågan om det blir någon femte säsong av Fargo: ”Yeah, jag tror det. Men jag har inte storyn än. Jag har bitar som behöver överleva. Men de hör inte ihop. Jag tror det vore bra att skapa ett slut och avsiktligt komma fram till någonting, i vetskapen om att det är den sista säsongen, och se hur vi avslutar den här antologin”.