Hon går från Thatcher till First Lady

Viola Davis och Michelle Pfeiffer var redan klara för The First Lady. Nu ansluter Gillian Anderson som den tredje presidenthustrun Eleanor Roosevelt.

Showtime-serien The First Lady har beskrivits som en avslöjande omformning av det amerikanska ledarskapet berättat utifrån ett kvinnligt perspektiv från hjärtat av Vita huset, där många av historiens mest inflytelserika och världsomvälvande beslut fattats.

Den första säsongen av antologiserien ska fokusera på Eleanor Roosevelt, Betty Ford och Michelle Obama.

Viola Davis var med från start. Hon ska spela Michelle Obama. För en månad sedan anslöt Michelle Pfeiffer som Betty Ford. Samtidigt blev det klart att danska stjärnregissören Susanne Bier ska svara för regin.

Nu förstärks stjärnstatusen ytterligare i form av ständigt aktuella Gillian Andersson. Efter rebooten av The X-Files har Anderson bland annat synts i Sex Education och senast som premiärminister Margaret Thatcher i The Crown, en roll som hon Golden Globe-nominerats för.

Gillian Anderson och Eleanor Roosevelt

Nu byter Gillian Anderson 10 Downing Street mot Vita huset. Den brittisk-amerikanska skådespelerskan ska gestalta Eleanor Roosevelt, första dam i USA från 1933 till 1945.

Eleanor Roosevelt var kontroversiell för sin frispråkighet, framför allt i frågor om mänskliga rättigheter. Hon var också den första presidenthustrun som regelbundet höll presskonferenser, skrev tidningskolumner och var värd för ett radioprogram. Det var också Eleanor Roosevelt som fick USA att gå med i FN och sedan blev landets första delegat.

En annan förändring har också skett i rollistan. Pamela Adlon har på grund av schemakrock ersatts av Judy Greer i rollen som Betty Fords förtrogna Nancy Howe.

Medverkar gör även Aaron Eckhart som president Gerald Ford och Rhys Wakefield som vice president Dick Cheney.

Showtime-serier har hittills hamnat hos HBO Nordic. Det är oklart om lanseringen den 25 mars av Paramount Plus, som liksom Showtime är en del av VicacomCBS, kan ändra på det och påverka distributionen av The First Lady.