Hans Rosenfeldts Marcella åter i juni

Det har tagit sin tid, men nu är den tredje säsongen av Hans Rosenfeldts kriminaldrama Marcella klar att visas. En blond Anna Friel dyker upp på Netflix i juni.

Den svenska manusförfattaren Hans Rosenfeldt har skapat den brittiska kriminalserien i nordic noir-anda ihop med Nicola Larder. Anna Friel (Pushing Daisis) syns i titelrollen. När serien hade premiär 2016 var Marcella Backland en kriminaldetektiv med trasigt privatliv.

Säsong två dröjde två år och tittarna har fått vänta lika länge på den tredje säsongen som ursprungligen var planerad att sändas 2019. Hans Rosenfeldt har skrivit säsongens två första avsnitt och varit ansvarig för genomgående storylines i de resterande fem avsnitten. Han har tidigare berättat att säsong tre ”landar mer i vad som kan beskrivas som en thriller”.

Den officiella beskrivningen sammanfattas så här: ”Efter den dramatiska avslutningen på den förra säsongen återser vi Marcella i Belfast som undercover-detektiv. Hon har tagit en ny identitet, som Keira, och har infiltrerat den ökända brottsfamiljen Maguire. Men medan hon undersöker deras aktiviteter kommer frågor till ytan om hur mycket hon omfamnat sin Keira-personlighet och lämnat Marcella bakom sig. I sann Marcella-stil finns flera historier sammanflätade med trådar som fokuserar på Maguires kriminella operationer. Marcellas strävan efter sanningen utsätter henne för fara och andra för skada. Hennes undercover-roll får henne att ta risker, men kommer Marcellas gamla liv att hinna i kapp henne?”

Netflix har precis meddelat att serien har premiär den 14 juni i USA. Det bör betyda att samma datum gäller överallt utanför Storbritannien, där rättigheterna ägs av kanalen ITV som samproducerar serien ihop med Netflix.

Förutom Anna Friel återvänder även Ray Panthaki som Marcellas detektivkollega Rav Sangha. Hugo Speer dök i säsongsfinalen upp som Frank Young, mannen som rekryterade Marcella till sin undercover-enhet. Han har en större roll i säsong tre. Ny i sällskapet är Amanda Burton, som Katherine Maguire, matriark i brottsfamiljen som Marcella infiltrerar.