Farang, Hassel, Alex – och annat svenskt

Det började med Gåsmamman för mindre än två år sedan. Nu är raden av svenska originalserier för streaming lång. Och mer kommer, inklusive Farang, Hassel och Alex.

Netflix har som bekant förändrat tv-kartan. Även i Sverige. Den hårdnande konkurrensen har gjort att både Viaplay och C More sett sig tvingade att storsatsa på egna produktioner som har streamingpremiär exklusivt på den nordiska eller svenska marknaden.

C More var först ut i november 2015 med Gåsmamman, Alexandra Rapaport-serien som blev en omedelbar tittarframgång. En andra säsong hade premiär i slutet av förra året och en tredje säsong är redan beställd för att visas under hösten 2017 på C More och våren 2018 på Kanal 5.

Viaplay svarade med att samproducera Black Widows ihop med MTG:s nordiska TV3-kanaler och följde sedan upp med sin första egna originalserie, Swedish Dicks. Komediserien med Peter Stormare och Johan Glans som privatdetektiver i Los Angeles är redan förnyad och väntas återkomma under 2017. Black Widows andra säsong har premiär redan den 20 april.

Sedan dess har även Svartsjön (Viaplay) och Saknad (C More) dykt upp på skärmarna. Och mer är på väg, även om man kan ställa sig frågan hur länge C More med sina halvmiljardsförluster har råd att fortsätta finansiera egna originalserier.

De här svenska originalserierna får exklusiv streamingpremiär:

Farang2Farang (C More). Ola Rapaces spelar Rickard som valde att lämna sin familj och fly landet efter ett uppmärksammat bankrån. Tio år efter senare hankar han sig fram på Phukets bakgator med skyddad identitet och ett pris på sitt huvud. När hans 15-åriga dotter Thyra (Louise Nyvall) bestämmer sig för att söka upp sin far dras snaran åt ytterligare. Farang hade premiär så sent som förra veckan.

Rafael_Edholm_Thomas_Bo_LarsenVeni Vidi Vici (Viaplay). Rafael Edholm har skrivit, regisserat och producerat en dramaserie i tio delar om ”lögner, grisar och förbjuden frukt”. Thomas Bo Larsen spelar Karsten, en misslyckad dansk filmregissör som tvingas ta ett jobb på sin svärfars grisfarm. När vännen Vincent (Edholm) erbjuder en väg tillbaka till filmbranschen visar det sig att uppdraget är som porrfilmsregissör. Premiär den 13 april.

Torpederna

Torpederna, säsong 2 (C More). Det här är från början en kritikerrosad TV4-serie, den första säsongen hade premiär redan 2014. Den andra säsongen, som har premiär exklusivt på C More senare i vår, tar vid ungefär en månad efter finalen av säsong ett. De klantiga fifflarna Sonny (Torkel Petersson) och Nima (Leo Razzak) är på flykt från gangsterkungen Göran (Dragomir Mrsic) som tror att duon rånat och mördat hans män.

Hassel_RapaceHassel (Viaplay). Sverige är litet så Ola Rapace gör också huvudrollen i Viaplays nytolkning av Olov Svedelids ikoniska polis Roland Hassel. Regissören Amir Chamdin bjuder enligt uppgift på en realistisk och osminkad version av kampen mot den allt grövre brottsligheten i Stockholm. Aliette Opheim, Tomas Laustiola och Shanti Roney gör några av de andra rollerna i serien som har premiär någon gång i höst.

Kim_CattrellModus, säsong 2 (C More). Även Modus presenterades ursprungligen som en TV4-produktion. Säsong två får exklusiv C More-premiär i höst. Den nya säsongen spelas just nu in i Stockholm och har Kim Cattrall, känd som Samantha Jones i Sex and the City, i rollen som amerikansk president. Den första säsongen, som bygger på Anne Holt-romanen Frukta inte, finns tillgänglig på C More. Recension här.

Lapidus_Jens_bred

Advokaten (Viaplay). Jens Lapidus (Snabba Cash, bilden), Hans Rosenfeldt (Bron) och Michael Hjort (Den fördömde) ligger bakom Advokaten, som är en thrillerserie i tio avsnitt. I centrum finns den begåvade försvarsadvokaten Frank Nordling (Alexander Karim) som i sin barndom blev vittne till sina föräldrars död. När han får veta att mördaren är klient på den egna advokatbyrån blir han besatt av hämnd. Premiär i höst.

ALEX1

Alex (Viaplay). Niklas Rockström (”Innan vi dör”) och Michael Hjorth (”Den fördömde”) ligger bakom originalserien om en hårdför och korrupt polis som bestämt sig för att bli ren. Men de mörka krafter han samarbetat med vägrar släppa taget. Dragomir ”Gago” Mrsic har huvudrollen som Alex. Rakel Wärmländer spelar hans nya partner Frida som i hemlighet fått i uppdrag att sätta dit honom. Premiär våren 2018.