Hallström och Olin gör serie av populär isländsk kriminalroman

Den isländska författaren Ragnar Jónasson är känd för sina kriminalromaner om Hulda Hermannsdóttir. Nu ska Lasse Hallström och Lena Olin göra en engelskspråkig serie baserad på karaktären.

Ragnar Jónasson har hittills skrivit fyra bästsäljande romaner om Hulda Hermannsdóttir, kriminalinspektör vid Reykjavikpolisen. I den första boken The Darkness, som på svenska har titeln Mörkret, tvingas Hulda Hermannsdóttir till förtida pension, men innan hon lämnar polishuset får hon två veckor på sig att tillsammans med en ny kollega lösa ett valfritt fall. Medan Hulda utreder det chockerande mordfall hon valt försöker hon också komma till rätta med sina egna personliga trauman.

Lena Olin ska spela huvudkaraktären, och maken sedan snart 30 år, Lasse Hallström, ska regissera alla sex avsnitten av den engelskspråkiga kriminalserien som senare i år börjar spelas in på Island.

För den nu 77-åriga filmregissören Lasse Hallström är det tv-premiär. Hustrun Lena Olin har däremot en hel del tv-erfarenhet, internationellt sågs hon senast i Amazon Prime-serien Hunters.

Författaren Ragnar Jónasson finns med i kulisserna som exekutiv producent men det är Sam Shore som gjort tv-bearbetningen.

Serien kommer utanför Island att distribueras av Paramount Global Content Distribution, vilket bör betyda att Skyshowtime är det mest troliga svenska hemmet för The Darkness.