Teaser: Scorseses och Jaggers Vinyl

Martin Scorseses och Mick Jaggers HBO-serie har fått ett namn: Vinyl. Rock’n’roll-dramat är bara ett av flera aktuella tv-projekt som handlar om musikbranschen.

Det har pratats i många år om Scorseses och Jaggers rock’n’roll-drama, men så mycket mer har inte hänt. Förrän nu. Äntligen har serien fått ett namn, Vinyl. Samtidigt släppte HBO en kort teaser på Instagram som osar sex, drugs and rock’n’roll:

Kort därefter landade också det första klippet från Vinyl:

https://www.youtube.com/watch?v=n2irZnQMovI

Bobby Cannavale från Boardwalk Empire gör huvudrollen som Richie Finestra. Finestra försöker rädda sitt skivbolag och hitta det nya soundet under New Yorks droginfluerade 1970-tal. Hans fru spelas av Olivia Wilde. Lena Olin syns inte i trailern, men vi vet sedan hennes ”Sommar”-program att svenskan också har en av rollerna i musikdramat.

Vinyl är alltså ett samarbete mellan HBO, en av världens mest kända regissörer och en av världens mest berömda rocksångare. Martin Scorsese och Mick Jagger är exekutiva producenter och jobbar tätt ihop med seriens skapare Terrence Winter (Boardwalk Empire). Scorsese har regisserat piloten. Premiären är planerad till första halvan av 2016.

Kanske är det de enorma framgångarna för Lee Daniels hiphop-drama Empire som fått HBO att sätta fart på projektet som tävlar med ytterligare ett musikdrama om att nå ut först till tittarna. Netflix har redan beställt 13 avsnitt av Buz Luhrmann (Moulin Rouge). Även The Get Down utspelar sig på 1970-talet, men här berättas historien om tonåringarna i South Bronx som var med och skapade punk- och disko-scenen i New York.

Vinyl och The Get Down utmanas också av ytterligare en Lee Daniels-pilot. På Fox TCA-dag avslöjades att Daniels ska skriva manus, producera och regissera Star, om en tjejgrupp som bildas i Atlanta. Där Empire utgår från musikproducentens perspektiv, så utgår Star från artistens perspektiv. Både Empire och Star utspelar sig i nutid, så en crossover är enligt Fox fullt möjlig om än inte planerad.

Till Fox-nyheterna hör också att sångdivan Mariah Carey lagts till den långa listan av kändisar som kommer att göra gästinhopp under säsong 2 av Empire. Lee Daniels och Mariah Carey har en lång historia ihop och har tidigare samarbetat i filmerna Precious, Tennessee och Lee Daniels’ The Butler. Daniels har också luftat idéer om en Empire-spinoff.

Den andra säsongen av Empire har premiär den 23 september. Läs Streams recension av säsong 1 här.