Gentleman Jack återvänder i vår

I vår har det gått tre år sedan vi först mötte Gentleman Jack. Då återkommer äntligen det historiska dramat med Suranne Jones som Anne Lister.

Happy Valley-skaparen Sally Wainwright ägnade 20 år åt att omvandla Anne Listers hemliga, och i de känsliga avsnitten kodade, dagböcker från 1800-talet till en tv-serie. Seriens titel syftar på öknamnet som användes i grannskapet för att den färgstarka och begåvade Anne Lister hade en maskulin utstrålning och intima relationer med kvinnor.

Sally Wainwright: “Vi fick en så extraordinär respons på den första säsongen från så många tittare över hela världen, och jag kan inte vänta på att få visa dem vad vi fått ihop den här gången. Jag har varit lite i himlen igen över att återigen ha fått tillbringa så mycket tid djupt i Anne Listers dagböcker.”

När den nya säsongen börjar är året 1834. I Yorkshire är alla ögon riktade mot Anne Lister och Ann Walker, när de som hustru och hustru kombinerar sina tillgångar och skapar ett hem tillsammans i släkten Listers herrgård Shibden Hall. Anne Listers entreprenöriella ådra skrämmer folket i grannskapet lika mycket som hennes okonventionella livsstil. I ett Halifax på gränsen till revolution så är hennes vägran att hålla låg profil både provokativ och farlig.

Suranne Jones och Sophie Rundle återkommer som Anne Lister och Ann Walker. Återvänder gör även Gemma Whelan (Marian Lister), Gemma Jones (faster Anne Lister), och Timothy West (Jeremy Lister).

Gentleman Jack är en samproduktion mellan BBC och HBO. De första bilderna har nu släppts från säsong två som har premiär på ett ännu inte preciserat datum i vår.

Suranne Jones som Anne Lister. Foto: BBC
Sophie Rundle som Anna Walker. Foto: Aimee Spinks/BBC
Gemma Whelan som Marian Lister. Foto: Aimee Spinks/BBC
Lydia Leonard som Marianna Lawton. Foto: Aimee Spinks
Joanna Scanlan som Tib. Foto: BBC