Persbrandt i sci fi-sagan Foundation

Jared Harris och Lee Pace får i den andra säsongen av Foundation sällskap av Mikael Persbrandt. Svensken kliver in i rollen som “The Warlord of Kalgan”.

Foundation är Apple TV:s påkostade sci fi-satsning baserad på Isaac Asimov bokserie med samma namn, som sägs ha inspirerat till bland annat Star Wars. I centrum finns matematikern Hari Seldon (Jared Harris) och hans lojala följare, ett fundament av vetenskapsmän och ingenjörer, och deras monumentala kamp mot det galaktiska imperiet för att rädda mänskligheten och återuppbygga civilisationen.

Jared Harris och Lee Pace i den första bilden från säsong två av Foundation. Foto: Apple TV+

Serien hade premiär i september förra året och blev snabbt förnyad för en andra säsong. Apple TV+ har nu också presenterat en lång lista av nya karaktärer som kliver in i den storslagna berättelsen.

För oss svenskar är Mikael Persbrandts namn det mest spännande. I sin internationella tv-karriär går Persbrandt från tystlåten hantverkare och älskare till Gillian Anderson i Sex Education till en monsterlik och hatisk man som vill ta över en hel galax. Kalgan är en fiktiv halvtropisk turistbetonad planet i Asimovs universum. Persbrandts karaktär kallas för The Warlord of Kalgan och är en muskelman som också besitter kraftfulla psykiska förmågor.

Nykomlingarna i säsong två inkluderar även följande skådespelare och karaktärer:

  • Isabella Laughland som broder Constant. Glad och sjävsäker religiös ledare vars jobb är att sprida Galactic Spirit-kyrkans evangeliska budskap och vars mod och passion gör henne svår att inte älska.
  • Kulvinder Ghir som Poly Verisof. Hög präst i samma Galactic Spirit-kyrka. Otroligt smart och sardonisk, men också en alkoholist som är intelligent nog att se vilken väg han vandrar, men för cynisk för att göra något åt det.
  • Sandra Yi Sencindiver som Enjoiner Rue. Den vackra och politiskt slipade konsiglieren till drottning Sareth. Som tidigare hovdam till Cleon den 16:e använde Rue sin status för att bli kunglig rådgivare.
  • Ella-Rae Smith som drottning Sareth av Cloud Dominion. Van vid att underskattas, något hon använder till sin fördel och charmar sig hela vägen till Imperial Palace, men är i hemlighet ute efter hämnd.
  • Dimitri Leonidas som Hober Mallow. Mästerköpman med en sarkastisk personlighet och tvivelaktig moral, som mot sin vilja måste serva en mer högstående sak.
  • Ben Daniels som Bel Roise. Den sista stora generalen från Superliminal-besättningen som vill erövra Foundation. Han är nobel, men hans lojalitet till det galaktiska imperiet håller på blekna.
  • Holt McCallany som Warden Jaegger Fount. Den nuvarande Terminus-bevakaren och medborgarnas beskyddare mot yttre hot.
  • Rachel House som Tellem Bond. Mystisk Mentallics-ledare.
  • Nimrat Kaur som Yanna Seldon.

Foundation, eller Stiftelsentrilogin översatt till svenska, var i 30 år en trilogi (Stiftelsen, Stiftelsen och imperiet och Den segrande stiftelsen) innan Issac Asimov började addera romaner som utspelar sig både före och efter originaltrilogin. Totalt består universumet nu av 14 böcker eftersom Asimov även knöt ihop sina robotromaner med Stiftelsen-serien.