Första bilderna från Avatar: The Last Airbender

Aang, Katara, Sokka och Zuko. Netflix har släppt de första bilderna på det unga kärngänget i live action-versionen av Avatar: The Last Airbender som har premiär någon gång under 2024.

Avatar: The Last Airbender är en av världens mest älskade animerade serier. Netflix presenterade planerna på en live action-serie redan 2018, men det bland vissa fans kontroversiella projektet har dragit ut på tiden.

Många hade hoppats på en första trailer under helgens fanevent Tudum i Brasilien, men Netflix bjöd i alla fall på en kort teaser och de första bilderna.

Det är fyra unga, okända skådespelare som ska ge liv åt de animerade karaktärerna som är kärnan i den sedelärande historien.

13-åriga Gordon Cormier (The Stand) spelar huvudrollen som avatar Aang, luftböjaren som bemästrar alla fyra elementen och bär hela världsfreden på sina tunna axlar.

Kiawentiio (Anne med ett E) gör rollen som vattenböjaren Katara och Ian Ousley (13 Reasons Why) Kataras bror Sokka.

Dallas Liu (Pen15) spelar eldböjaren Zuko.

De fyra ungdomarna omges i serien av mer etablerade skådespelare som Daniel Dae Kim, Amber Midthunder, Utkarsh Ambudkar, Danny Pudi och George Takei i vuxenrollerna.

Det är nu 15 år sedan seriefinalen av Avatar: The Last Airbender och nio år sedan spinoffen The Legend of Korra, men Avatar-universumet fortsätter att växa med bland annat böcker och seriealbum. För två år sedan presenterade Nickelodeon i samarbete med tv-seriens skapare Michael Dante DiMartino och Bryan Konietzko nya Avatar Studios och planer på att utvidga universumet med fler animerade serier och filmer. En animerad film med Aang som vuxen ska vara först ut 2025.

Netflix live action-serie var inledningsvis också ett samarbete med DiMartino och Konietzko, men duon hoppade för tre år sedan av projektet på grund av, som det brukar heta, kreativa skiljaktigheter. Det har skapat oro bland Avatar-fansen som fortfarande minns M Night Shyamalans live action-film The Last Airbender från 2010 med fasa. En film som DiMartino och Konietzko sagt att de önskar inte existerade.

Netflix valde ändå att gå vidare med live action-serien som sedan dess har Albert Kim (Sleepy Hollow, Nikita) som showrunner. Kim lovade i ett blogginlägg 2021 en autentisk skildring. ”Genom hela processen har vårt ledord varit autenticitet. Till berättelsen, till karaktärerna. Till de kulturella influenserna”, skrev han bland annat. 

Här är också den korta teaser som Netflix släppt. Den fokuserar på de fyra elementen som i The Last Airbender även representerar olika folkslag och förmågan att leva i harmoni med varandra. Ett både tidlöst och tidsenligt ämne.