Ferrantes älskade bok som HBO-serie

Ferrante-febern når snart tv-skärmarna. Om en vecka är det premiär för HBO-serien som bygger på My Brilliant Friend, den första boken i Neapelkvartetten.

Min bästa väninna (Norstedts).

Elena Ferrantes enormt populära boksvit är älskad av miljontals läsare världen över och har även dominerat svenska topplistor. Neapelkvartetten har också uppmärksammats för att författaren valt att skriva under pseudonym. Det är den första boken, My Brilliant Friend (Min fantastiska väninna), som nu blir tv-serie. Den hemliga författaren har själv varit med som konsult under tv-manusprocessen.

HBO beskriver handlingen i My Brilliant Friend så här: När hennes livs viktigaste vän verkar ha försvunnit utan ett spår, börjar Elena Greco – nu en gammal kvinna som isolerat sig i sitt hus fyllt av böcker – skriva ner berättelsen om deras vänskap. Hon mötte Raffaella Cerullo, som hon alltid kallat Lila, under deras första år i småskolan 1950. Deras historia utspelar sig i ett farligt och fascinerande Neapel och spänner över 60 år av deras liv. Elena vill försöka beskriva mysteriet som var Lila, hennes fantastiska väninna – hennes bästa vän och hennes värsta fiende.

Det tog åtta månader för HBO att hitta flickorna som spelar huvudkaraktärerna Elena Greco och Raffaella “Lila” Cerullo. Bland över 9 000 syditalienska barn med napolitansk dialekt valdes slutligen Elisa Del Genio och Ludovica Nasti ut för att spela barnrollerna. Margherita Mazzucco och Gaia Girace gör Elena och Lila som tonåringar. Ingen av dem har tidigare skådespelarerfarenhet.

Elisa Del Genio och Ludovica Nasti.
Margherita Mazzucco och Gaia Girace.

”Elena och Lila är ikoner. Hela världen har gjort sig en bild av dem. Det måste bara bli rätt. Den intensitet och intelligens de två väninnorna besitter kan få vad som helst att spraka”, säger regissören Saverio Costanzo till Dagens Nyheter.

Saverio Costanzo, som valdes ut av författaren själv, har regisserat samtliga åtta avsnitt. Serien har spelats in i italienska Caserta i en stor produktion som involverat över 150 skådespelare och 5 000 statister. 14 fastighetsfasader, fem lägenheter, en kyrka och en tunnel byggdes upp i ett gammalt fabriksområde för att skapa illusionen av ett Neapel under efterkrigstiden.

Jennifer Schuur (Big Love) är amerikansk exekutiv producent och Paolo Sorrentino (The Young Pope) italiensk dito i ett samarbete mellan HBO och ett antal italienska bolag.

“Det ingår våld i den här historien. Och förtryck. Det ingår sexism. Och allt detta tillåts att leva och andas. Du blir mer engagerad i flickornas resa när du inser vad de har att slåss mot när de försöker bryta sig loss och bryta sig fria”, säger Jennifer Schuur till Vanity Fair.

HBO har ännu inte gett klartecken för fler säsonger, men enligt Jennifer Schuur är tanken att omvandla även de övriga tre böckerna i boksviten till separata säsonger och följa kvinnorna genom 1960-talet. Samtidigt har Maggie Gyllenhaal, aktuell i HBO-serien The Deuce, annonserat att hon planerar att göra en biofilm baserad på en annan Ferrante-roman, The Lost Daughter, något som har välkomnats av författaren själv.

Det första avsnittet av My Brilliant Friend dyker upp på HBO Nordic den 19 november, det andra avsnittet dagen därpå. Resterande avsnitt följer sedan veckovis på måndagar och tisdagar.

Här är den officiella trailern: