Alla vill se Jean Smart – Hacks förnyad

Hon har radat upp minnesvärda rolltolkningar hos HBO. Nu har Jean Smarts kritikerrosade komediserie Hacks fått förnyat förtroende.

Efter en karriär som sträcker sig över fyra decennier och med ett pärlband av uppmärksammade roller inom både drama och komedi är Jean Smart nu hetare än någonsin.

Det började med att Noah Hawley anlitade henne för Fargo och Legion. Därefter har hon hyllats för sin insats i Watchmen och för sin roll som mamma till Kate Winslets Mare i nyligen avslutade Mare of Easttown.

Jean Smart och Kate Winslet som mor och dotter i Mare of Easttown. Foto: HBO

Både Watchmen och Mare of Eastman går att se på HBO Nordic. Det gör däremot inte Hacks trots att det är en HBO Max-serie, vilket förmodligen har att göra med att komediserien är Universal-producerad.

Jean Smart har redan tre Emmy-statyetter sedan tidigare, en för bästa biroll och två för gästspel. Hacks är den 69-åriga skådespelerskans chans att skina i en huvudroll och kritikerna har redan börjat räkna hem en ny Emmy.

I Hacks, som skapats av Broad City-författarna Lucia Aniello, Paul W Downs och Jen Statsky, heter Jean Smarts karaktär Deborah Vance och är en legendarisk stå upp-komiker i Las Vegas som kämpar för att behålla sin relevans.

Jean Smart och Hanna Einbinder.

När hon är på väg att tappa föreställningar går Deborah motvilligt med på att möta den unga komediförfattaren Ava (Hannah Einbinder), som inte heller är särskilt sugen på att jobba med en person som hon tycker är medioker, ”a hack”, men är i desperat behov av uppdraget.

De två sista avsnitten av Hacks släpps i veckan, men HBO Max har redan beställt en ny säsong. När den svenska publiken får ta del av serien återstår att se.