2020-special av Black Mirror-skaparna

Kändisarna avlöser varandra när skaparna av Black Mirror summerar ett extraordinärt år. I dag släpps komedispecialen Death to 2020 hos Netflix.

Death to 2020 är en så kallad mockumentary av skaparna bakom Black Mirror, Charlie Brooker och Annabel Jones. Specialen ska dock inte ses som en del av det dystopiska Black Mirror-universumet, som finns i sin helhet på Netflix, utan är en fristående kommentar till det år vi precis tagit oss igenom.

Samuel L Jackson, Hugh Grant, Lisa Kudrow, Tracey Ullman, Kumail Nanjiani, Samson Kayo, Leslie Jones, Diane Morgan, Cristin Milioti och Joe Keery agerar olika fiktiva karaktärer som diskuterar verkliga händelser från pandemiåret 2020. Laurence Fishburne står för berättarrösten.

”De som bara känner mig via Black Mirror kanske inte inser att när jag inte författar spekulativ sci fi om människor som tittar bistert på mobiltelefoner så har jag under åratal gjort komedi i Storbritannien – inklusive många komedispecialer som kommenterar aktuella ämnen. Så för mig känns Death to 2020 som en krock mellan flera olika trådar (kolliderar trådar? Nej. Ursäkta), skriver Charlie Brooker i ett uttalande.

Han fortsätter: Det här var ett bra tillfälle att skapa en annorlunda komedispecial som handlar om året som gått och samtidigt visar upp några briljanta artister. Jag älskar inte ordet satir men det finns lite av det här, tillsammans med arga skämt och fåniga skämt. Förhoppningsvis hittar tittarna åtminstone ett skämt som de gillar – för låt oss konstatera, under 2020, vilket skämt du än kan bidra med, hur flyktigt det än är, så är det en liten men värdefull seger.”

Death to 2020 har premiär i dag, den 27 december.