Bröderna Coen och antologitrenden

Tv-antologier är i ropet. Senast i raden att hoppa på trenden: filmbröderna Joel och Ethan Coen som för första gången tar sin unika stil direkt till tv-mediet.

När Coen-bröderna för första gången doppar tårna i tv-dammen så hoppar de alltså samtidigt på antologitrenden som startades av Ryan Murphy, tv-kungen som har tre pågående antologiserier hos kabelkanalen FX (mer om American Horror Story, American Crime Story och Feud längre ned).

Bröderna Coens Netflix-serie heter The Ballad of Buster Scruggs och är en westernantologi i sex delar som just nu spelas in i New Mexico. I varje kapitel berättas en egen historia om den amerikanska västern. Tim Blake spelar Buster, en roll som tyder på att de separata historierna ändå på något sätt är sammanlänkade. Tyne Daly, James Franco och Zoe Kazan är några av de mer kända namnen som också uppges finnas i rollistan.

Joel och Ethan Coen har en räcka framgångsrika filmer bakom sig, inklusive Oscar-belönade Fargo som Noah Hawley omvandlat till omtalad och hyllad antologiserie. Filmbröderna skriver, regisserar och producerar själva Netflix-serien som kommer att ha premiär någon gång nästa år.
“Coen-bröderna är visionära regissörer, mästerliga historieberättare och färgstarka lingvister. Vi är eld och lågor över att Netflix blir hem för all deras talang”, kommenterar Cindy Holland, Netflix chef för innehåll.

Här är några andra aktuella antologiserier:

• Room 104. Ett annat brödrapar, Mark och Jay Duplass, ligger bakom Room 104, vars första säsong just nu sänds på HBO Nordic. Serien utspelar sig i ett och samma hotellrum, men avsnitten rör sig mellan olika genrer när karaktärer flyttar in och ut ur rummet. Från det mer humoristiska till rena skräckhistorier.

• American Horror Story. Antologiserien som satte trenden. En ny skräckhistoria varje säsong, men många skådespelare återkommer. Sarah Paulson till exempel har medverkat i varje säsong. Fem säsonger finns på Netflix. Den 5 september är det premiär för den sjunde säsongen med titeltillägget: ”Cult”.

• American Crime Story. The People vs OJ Simpson blev en stor framgång (finns på Netflix). Den andra säsongen skulle egentligen gräva i efterdyningarna av orkanen Katrina, men på tur står i stället ”The Assassination of Gianni Versace” med Penelope Cruz som Donatella. Premiär i början av 2018.

Feud. Efter de åtta avsnitten om Hollywoodlegenderna Bette Davis och Joan Crawford (finns på HBO Nordic) riktar Ryan Murphy blickarna mot det olyckliga äktenskapet mellan prins Charles och prinsessan Diana. ”Feud: Charles and Diana”, som inleds när skilsmässopappren undertecknas, spelas in i höst.

The Girlfriend Experience. Den Steven Soderbergh-producerade serien dök upp våren 2016. Först när Starz förnyade serien stod det klart att det i säsong två blir en ny historia – ja faktiskt två parallella – med nya skådespelare, däribland Anna Friel (Marcella) och Louisa Krause. Premiär den 5 november.

• Black Mirror. I Charlie Brookers dystopiska sci fi-serie om teknologins påverkan på människorna är varje avsnitt fristående. Black Mirror är numera en Netflix-serie och säsong fyra förväntas dyka upp i slutet av året, exakt datum ej annonserat. Jodie Foster regisserar ett av de sex nya avsnitten.

• True Detective. Efter en första hyllad säsong blev den andra sågad jäms med fotknölarna. Länge var det oklart om det skulle bli någon fortsättning, men nyligen bekräftade Oscarvinnaren Mahershala Ali (Moonlight) att han är klar för kriminaldramats tredje säsong. HBO har inte meddelat något datum.

• Genius. Geoffrey Rush spelade Albert Einstein i den första säsongen av National Geographics första scriptade tv-serie som hade säsongsfinal i juni. I säsong två, med premiär nästa år, kommer producenten och regissören Ron Howard att måla sitt porträtt av den spanske konstnären Pablo Picasso.

• The New Pope. The Young Pope hade Jude Law i huvudrollen som ung rebellisk påve. Inte en antologi i traditionell mening, men miniserien The New Pope kommer att röra sig i samma universum, skapat av regissören Paolo Sorrentino, men med nya skådespelare. Inspelningen startar senare i år.