12 serier inspirerade av podcasts

Podcast-explosionen de senaste åren märks nu även på tv-skärmarna. Julia Roberts-serien Homecoming är bara en i en lång rad tv-serier som inspirerats av en podcast.

Homecoming har precis haft premiär på Amazon Prime. Det är Julia Roberts tv-debut, men det är också en av många tv-serier som fötts ur en podcast. De flesta är i true crime-facket. Här är tolv tv-projekt som kan fungera både som podcast- och tv-tips:

Julia Roberts i Homecoming.

Homecoming. Micah Bloomberg och Eli Horowitz ligger bakom både podcasten och tv-serien. Skådespelarna från podcasten är ersatta av bland andra Julia Roberts, Stephan James och Bobby Cannavale. Mr Robot-skaparen Sam Esmail har regisserat samtliga avsnitt och gett även den här psykologiska thrillern ett distinkt formspråk.

Lore. Den första podcasten som blev tv-serie. Den andra säsongen landade hos Amazon Prime i oktober. Tv-serien kombinerar dokumentära klipp med inspelade scener för att berätta spökhistorier och så kallade urban legends och fördjupa sig i hur de uppstod. Lite som i Jack Werners svenska Creepypodden.

2 Dope Queens. Jessica Williams och Phoebe Robinson bjuder in tre komiker i varje avsnitt där de diskuterar frågor som ofta rör sexualitet, ras och kön. Podcastduon har fått en HBO-serie i fyra specialavsnitt där Williams och Robinsons egen komedi varvas med gästernas stå upp-set. Fyra nya specialavsnitt kommer till HBO 2019.

Dirty John. I podcasten utforskas relationen mellan Debra Newell och John Meehan, en man som inte är den han uppger sig för att vara. Romansen är passionerad, farlig och bedräglig och påverkar i slutändan fler än dem själva. Eric Bana spelar John och Connie Britton gör Debra i tv-versionen. Premiär den 25 november på amerikanska kanalen Bravo.

Serial. Spinoffen från This American Life blev ett podcastfenomen även i Sverige. Den första säsongen handlade om mordet på Hae Min Lee och granskade livstidsdomen mot Adnan Syeds. HBO plockar upp historien där Serial avslutade den 2014. Amy Berg har redan jobbat med dokumentärserien The Case Against Adnan Syed i flera år.

Crimetown. Minns ni HBO:s uppmärksammade dokumentärserie The Jinx? Samma team ligger bakom podcasten Crimetown som utforskar brottsfall i olika städer runt om i USA. Det är dock kabelkanalen FX som ska göra den första säsongen till en tv-serie om kriminalitet och korruption i Providence, Rhode Island. Inspelningen pågår.

Welcome to Night Vale. Både podcast och bokserie. Fiktion som blandar komedi, skräck och surrealism. Radiovärden Cecil berättar om märkliga, övernaturliga händelser som sker i närområdet. Kabelkanalen FX och Sony Pictures samarbetar för att göra en tv-serie. Bett Call Saul-producenten Gennifer Hutchison svarar för bearbetningen.

The Bright Sessions. Beskrivs som ett sci fi-drama som följer en mystisk terapist, psykologen dr Bright, och hennes ovanliga patienter, vilka alla kämpar med att hantera övernaturliga superkrafter. Lauren Shippen har skapat den populära podcasten. Hon skriver tv-manuset själv ihop med Gabrielle G Stanton (The Flash).
Jessica Biel var senast aktuell i USA Networks The Sinner.
Limetown. På ytan kan man tro att det handlar om true crime à la Serial, men det är en fiktiv historia som berättas. Reportern Lia Haddock utreder hur och varför 300 människor försvann från en neurovetenskaplig forskningsanläggning i Tennessee. Andra säsongen startade i dagarna. Ska bli tv-serie hos Faceobook Watch med Jessica Biel i huvudrollen.
Sword and Scale. Ännu en true crime-podcast. Ben Silverman, som gjorde bearbetningen för Lore, gör nu samma sak med Sword and Scale som fokuserar på de allra mest fasansfulla kriminalfallen, men försöker gå på djupet och berätta historien bakom de sensationella rubrikerna. Tv-serien väntas hamna på en kabelkanal.
Up and Vanished. Podcast-värden Payne Lindsey gräver i 20
avsnitt i det stängda fallet om en saknad high school-lärarinna och skönhetsmiss, det mest omfattande brottsfallet i Georgias historia. Tack vare de nya bevis som Lindsey grävde fram kunde brottsfallet från 2005 lösas. Ännu ett Ben Silverman-projekt, men oklart var tv-serien hamnar.
Tanis. Värden Nic Silver försöker ta reda på vad det är som får människor att tro på konspirationsteorier och vad som händer när gränserna mellan vetenskap och fiktion suddas ut. Lee Shipman (The Son) gör bearbetningen. Sami Raimi (Evil Dead) och Debbie Liebling (South Park) producerar. Har dock varit tyst länge om projektet.