Vikings – vacker, vild och våldsam

Betyg: 4/6
Genre: Drama, Action
Premiär: 2013
Antal säsonger: 3
Tjänst: HBO Nordic

När de skandinaviska fotbollslagen förlorat sin forna glans och du har svårt att känna nationell stolthet, då kan Vikings hjälpa dig på traven. Räta på din patriotiska rygg med hjälp av en story som är något äldre än den danska EM-bragden 1992 eller den svenska bronsmedaljen i VM 1994. De blonda krigarna hette då inte Peter Schmeichel eller Kennet Andersson, utan Ragnar Lodbrok (Travis Fimmel). Bonden Ragnar ville bevisa att det fanns ett nytt land att plundra i väst. Den lokala earlen lät sig dock inte övertygas så Ragnar fick smyga mot väst med en gles besättning på ett fartyg som byggts av den religiöst fundamentalistiska dåren Floke.

V3_01_06242014_JH_02746

History Channel har med Vikings gjort sin första egenproducerade historiska fiction-serie. Det är dock inte tal om att den lämpar sig som en historietimme för skol-tv. Kronologin i berättelsen, men också Ragnars bakgrund, bygger delvis på historiska fakta och delvis på mytologin kring kung Ragnar Lodbrok. Det är alltså inte lämpligt att plugga inför ett terminsprov medan serien strömmas på HBO Nordic på skärmen framför dig.

Ragnar var prins – inte bonde
Legendens kung Ragnar Lodbrok var inte bonde, utan prins. Att Sven Tveskägg omnämns i serien, om än flyktigt, är dessutom 100 år för tidigt. Ja, ni förstår poängen. Ändå måste det påpekas att om man tar för givet att familjen Lodbrok bor i en by som heter Kattegatt vid mynningen av en dansk fjord omgiven av höga klippor är det nog dags att ta några privatlektioner i geografi.

V3_01_06242014_JH_02841

Legenden om Ragnar Lodbrok består av flera korta berättelser, vilket gör att figuren lämpar sig perfekt som hjälte i en tv-serie. I början av den första säsongen upptäcker Ragnar de brittiska öarna. Detta gör att han vinner förtroende hos sina likasinnade, och den efterföljande konflikten med den sittande Earl Haraldson gör snart Ragnar till earl i Kattegatt. I och med detta flyttas han upp i en högre liga, där ytterligare konflikter och mord ger honom ännu fler titlar i en tid då troner erövras genom krigsbyten snarare än genom arv.

Även politiska lösningar
Ragnar är inte rädd för att ta till extremt våld, men han har heller inget emot politiska lösningar. Detta leder till att han ingår ett avtal med Kung Egbert i England för att få bruka mark som är betydligt mer fruktbar än den steniga marken i Norden. Därefter vänder Ragnar seglen mot nästa paradis, Paris, medan kung Egbert ansvarar för den dagliga kontrollen av marken. Kanske är det spoilervarning här – men det är säkert inte så svårt att räkna ut att Egbert inte är den trevlige kille som han gett sken av.

V3_01_06242014_JH_03012

Även om Ragnars tillfångatagne kristna munk, slav och senare gode vän Athelstan beskrivit noga hur man bäst attackerar stadsmurarna, som reser sig upp ur floden Seine och omringar Paris, möter de segervana och arroganta vikingarna tufft motstånd. Och detta trots att den franske kejsaren, som även är barnbarn till Karl den store, visar sig vara en mes som gömmer sig under ett bord när de nordiska hedningarna går till attack.

Vacker, vild och våldsam
Ambitionsnivån är skyhög i Vikings som blir bättre och bättre i takt med att säsongerna ger utrymme för fler dimensioner i berättelsen. Särskilt den tredje säsongen, som nyligen hade säsongsfinal, fungerade fantastiskt väl. Den historiska noggrannheten lämnar förvisso en del att önska, men som ett historiskt drama med en busig uppmaning till fri fantasi är serien helt underbar. Vackert filmad, bra bakgrundsmusik, storslagna stridsscener och massor av storpolitik och drama.

Vikings-Season-1-02

Skaran av brittiska, irländska, australiska och kanadensiska skådespelare fångar den skandinaviska känslan på ett utmärkt sätt. Den enda skandinaven i serien med en fast roll är svensken Gustaf Skarsgård (Ondskan, Kon-Tiki) i rollen som båtbyggaren Floki. Han har föredömligt lärt sina kolleger rätt svenska uttal. Travis Fimmel gör Ragnar till något speciellt och karaktären blir inte stereotypisk. Dock hann det gå en hel säsong innan producenterna insåg att de cyanblå kontaktlinser som Fimmel utrustats med blev lite väl blåögt för en mytisk vikingakung. Serien fortsätter, lyckligtvis, åtminstone en säsong till.
Thomas Haabendal