Svenska profiler väl värda dokumentärer

Martin Genberg har grävt i de svenska playtjänsterna och hittat fyra historier om fascinerande svenskar vars historier varit väl värda att dokumentera.

Vid kaffebordet, 2013

ABBA i bilder (TV4 Play)

Utifrån nya boken Abba i bilder är det här historien bakom plåtningar av livet bakom kulisserna. Boken har skapats i nära samarbete med gruppmedlemmarna som berättar med egna ord om många av bilderna. Det pratas om det första Waterloo-omslaget, den ikoniska helikopterbilden till Arrival och – den kanske största behållningen – Lasse Hallströms tidiga musikvideor med numera klassiska närbilder på medlemmarnas ansikten och munnar. Fulla champagneglas och limousiner retade proggrörelsen men spelade på allmänhetens fantasi. Mer intressant är bilderna från vardagslivet i Vallentuna, med furubord och slappa t-shirts i bomull. När bandet gör sitt sista tv-framträdande i december 1982 och splittringen även syns på andra bilder gör det ont i pophjärtat.

Tommy Myllymäki - Med smak av guld.
Tommy Myllymäki – Med smak av guld. Foto: Per Erik Berglund/TV4

Tommy Myllymäki – Med smak av guld (Tv4 Play)

Det är bara guld som gäller för svenske Tommy Myllymäki när han för andra gången deltar i kockvärldens mest prestigefyllda tävling – Bocuse d’Or. Det är ingen spoiler att säga att kötträtten hamnar lite i knipa och att fiskrätten leder till en ”kreativ låsning” hos Myllymäki. Händelserna är däremot typiska för dokumentärens ton. Vi nördar ner oss i detaljer och olika stadier av ångest hos alla berörda. Där den andra egensinniga kocken i denna lista inte direkt är någon man vill chilla med visar sig Myllymäki vara jordnära och enkel till sättet. Perfektionismen är balanserad, utbrotten av irritation mänskliga. Spänningen inför upplösningen, de lustiga mustaschprydda domarkockarna på rad vid provsmakningsborden och filmens varma ton räddar den från TV4:s death by muzak, en paradgren för kanalen.

V25985_thestoryofblackm_fpfrstkdkd38adqf__155819The story of Black Mountain (Viaplay)

Sverige är fullt av fantastiska entreprenörer, men vissa är i en klass för sig. Byggmax-mannen Stig Nötlöv sålde företaget och satsade pengarna i ett vansinnesprojekt – att bygga världens bästa golfbana i thailändska Hua Hin. Totalkostnaden, som han inte ens själv känner till, är förmodligen flera hundra miljoner kronor. Men satsningen verkar betala sig. Banan är redan efter några år etablerad i golfens finrum och står regelbundet värd för tävlingar av yttersta världsklass. Mannen själv är om inte en gåta så i alla fall extremt fascinerande. Det finns ingen stoppknapp på ambitionerna, men lynnet är det lugna svenska. Att han har levt ett liv fyllt av att lösa omöjliga problem märks i lättheten med vilken han fattar beslut och blixtsnabbt iscensätter deras lösning. Visdomsgaranti!

SVT2 torsdag 2 april 2015 kl 20.00: Programnamn: Hunger Bildtext: Bjˆrn och Daniel Foto: Fredrik Skogkvist/SVT Bilden fÂr endast anv‰ndas i programpresenterande sammanhang. Fotografens namn, Sveriges Television samt programmets titel skall alltid anges.
Björn Franzén och Daniel Lindeberg Foto:Fredrik Skogkvist/SVT

Hunger (SVT Play)

Vill man vara bäst i världen måste man ibland göra sig impopulär. Exakt vad som som händer mellan Björn Franzén och Daniel Lindeberg, paret bakom en av Skandinaviens bästa lyxkrogar (Franzén/Lindeberg), får vi inte veta, men osämjan bakom splittringen är det som driver dokumentären framåt. Temat är den stora satsningen för att få en tredje prestigefylld stjärna i Guide Michelin. Det är spännande, men som vanligt drabbas man mer av personernas öden än utanpåverket. Franzén, en unik begåvning med ”absolut gehör” för mat driver en oförsonlig linje. Han visar lite eller ingen förståelse för andra människor och hans manierade rörelsemönster framstår som självmedvetet och skitnödigt. Vid hans sida står Lindeberg, den goa nallebjörnen till konditor. Vänta er gnistor.