Trailer: Viktoriansk sci fi i The Nevers

Joss Whedon har skapat The Nevers, men hans namn nämns aldrig i trailern för HBO:s nya kostymdrama med övernaturliga inslag.

The Nevers utspelar sig i slutet av den viktorianska eran, i ett London som är präglat av en övernaturlig händelse som gett vissa personer, mest kvinnor, onormala förmågor, somliga underbara, andra mer oroande. Den nya underklassen kallas för ”the touched” (de berörda) och hotas av starka krafter som vill förinta deras sort. Det faller på den mystiska änkan Amalia True (Laura Donnelly) och den briljanta unga innovatören Penance Adair (Ann Skelly) att skydda de personer som fått dessa gåvor.

Vad som är påtagligt i HBO:s marknadsföring av den färska trailern är att namnet Joss Whedon aldrig nämns. Den tidigare så beundrade manusförfattaren (Buffy the Vampire Slayer) och filmregissören (The Avengers) har på senare tid trillat ned från piedestalen efter att upprepade gånger blivit anklagad för olämpligt beteende och trakasserier.

I november lämnade Whedon sin nya skapelse mitt i produktionen. Tre avsnitt hade då spelats in av The Nevers.

”Vi och Joss Whedon har gått skilda vägar. Men vi ser fortfarande med spänning på framtiden för The Nevers och ser fram emot premiären”, hette det då i ett uttalande från HBO. Och nu är alltså Joss Whedons namn frånvarande från all marknadsföring som normalt borde hade varit centrerad runt hans namn.

The Nevers har premiär på HBO den 11 april, alltså i praktiken den 12 april på HBO Nordic. De första sex avsnitten sänds under våren, resterande under en annan ännu inte preciserad tidsperiod.