Därför lämnar Joss Whedon The Nevers

Regissören Joss Whedon skulle ha gjort tv-comeback med HBO-serien The Nevers. Men nu lämnar han sin egen serie, som dock kommer att ha premiär som planerat ändå.

Manusförfattaren och regissören Joss Whedon är mannen bakom kultserien Buffy the Vampire Slayer och spinoffen Angel, två serier som influerat många tv-skapare genom åren. Efter Dollhouse (2009–2010) har dock Whedon ägnat sig helt åt och hållet åt filmskapande i egna projekt och inom Marvel-universumet (Avengers och Avengers: Age of Ultron).

Sci fi-dramat The Nevers skulle bli Joss Whedons storstilade tv-comeback, men nu väljer han och HBO att gå skilda vägar. Enligt ett uttalande från regissören själv för att han är ”helt utmattad”.

Joss Whedon. Foto: Gage Skidmore

“Det här året med oöverträffade utmaningar har påverkat mitt liv och perspektiv på sätt som jag aldrig hade kunnat föreställa mig, och även om att utveckla och producera The Nevers har varit en positiv upplevelse så inser jag att den nivå på engagemang som krävs framåt kombinerat med de fysiska utmaningar det innebär att ansvara för en så här stor produktion under en pandemi är mer än jag kan hantera utan att det går ut över resultatet”, skriver Whedon.

Att skilsmässan inte är helt okomplicerad förstärks av ett uttalande från HBO som saknar tack till den tidigare hyllade regissören, som på senare tid varit föremål för flera kontroverser och upprepade gånger blivit anklagad för olämpligt beteende och trakasserier.

”Vi och Joss Whedon har gått skilda vägar. Men vi ser fortfarande med spänning på framtiden för The Nevers och ser fram emot premiären sommaren 2021”, lyder HBO:s uttalande.

Inspelningen av den första säsongen av The Nevers pågår, avsnitt tre klarades av tidigare i november. Vem som nu tar över ansvaret som showrunner är oklart, men två av Joss Whedons gamla vapendragare från Buffytiden, Jane Espenson och Douglas Petri, är båda medförfattare till den nya sci fi-serien.

I centrum för perioddramat med övernaturliga inslag finns ett gäng viktorianska kvinnor som enligt HBO: beskrivning ”finner sig ha ovanliga förmågor, obevekliga fiender och ett uppdrag som kan förändra världen”.

Huvudrollen som Amalia True spelas av Laura Donnelly, prisad nordirländsk teaterskådespelare och för tv-tittarna mest känd från Outlander, där hon haft en återkommande roll som huvudkaraktären Jamies syster Jenny Fraser.

Amalia True beskrivs som en våghalsig, impulsiv och känslomässigt sargad hjälte som är beredd att dö för sin sak och döda för en drink.