Trailer: Sci fi-sagan Foundation

Sci fi-sagan som inspirerat till bland annat Star Wars blir tv-serie. Apple TV+ har släppt en trailer som annonserar premiärdatumet för Foundation.

Produktionen av Foundation är som för så många andra tv-serier försenad på grund av coronapandemin, men nu har Apple-satsningen äntligen fått ett premiärdatum. Den 24 september startar det episka äventyret som är baserat på en populär boksvit.

Foundation-serien, eller Stiftelsen-serien översatt till svenska, är skriven av den amerikanska författaren Isaac Asimov. Den första boken utkom 1942 och serien var i 30 år en trilogi (Stiftelsen, Stiftelsen och imperiet och Den segrande stiftelsen) innan Asimov började addera romaner som utspelade sig både före och efter originaltrilogin. Totalt består universumet nu av 14 böcker eftersom Asimov även knöt ihop sina robotromaner med Stiftelsen-serien.

Jared Harris Emmynominerades för Chernobyl. Nu har han huvudrollen i Foundation.

Tv-bearbetningen handlar om Dr Hari Seldon (Jared Harris) och hans lojala följare och deras monumentala kamp mot det galaktiska imperiet för att rädda mänskligheten och återuppbygga civilisationen.

I rollistan återfinns förutom Jared Harris och Lee Pace (Brother Day) i de två ledande rollerna även Lou Llobell (Gaal), Leah Harvey (Salvor), Laura Birn (Demerzel), Terrence Mann (Brother Dusk) och Cassian Bilton (Brother Dawn).

Finländska Laura Birn gör rollen som Demerzel i Foundation.

“Under de decennier sedan Foundation-serien sattes på pränt har Asimovs profetiska science fiction aldrig varit så relevant som nu. När jag växte upp slukade jag Foundation och drömde om att en dag se berättelsen på skärmen, men en långfilm kändes inte omfattande nog för att uppfylla ambitionen. Foundation har alltid legat högst upp på min ”bucket list” och jag är hedrad över att ha del i att nu ge liv åt historien”, säger showrunnern och exekutiva producenten David S Goyer i en kommentar.

Bland producenterna återfinns Robyn Asimov, dotter till författaren Isaac som avled 1992.

De tre första avsnitten av tio blir tillgängliga på Apple TV+ den 24 september. Därefter släpps ett nytt avsnitt av Foundation varje fredag.