Svenska komediserien Lust till HBO Max

HBO Max satsar på en svensk originalserie. Sofia Helin, Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Elin Klinga har huvudrollerna i Ella Lemhagen-regisserade Lust.

Streamingtjänsten HBO Max lanserades i maj förra året i USA och ingår precis som HBO och HBO Nordic i Warner Media-familjen. HBO Nordic har producerat svenska originalserier förut, men uppgraderas senare i år till HBO Max och det är därför den senare som beställt den svenska komediserien producerad av Miso Film Sweden.

Idéen till Lust kommer från Åsa Kalmér, Julia Dufvenius, Sofia Helin och Anja Lundqvist som samarbetet intimt med manusförfattaren Frans Milisic Wiklund.

Ella Lemhagen ska regissera ett manus som inleds med att hälsoutredaren Anette (Sofia Helin) får i uppdrag av att genomföra en undersökning med den något tvivelaktiga rubriken ”Gör Sverige sexigt igen”. Det får henne att börja titta närmare på hur sexlivet ser ut för svenska kvinnor över 40 år som jonglerar karriärer med barn, äktenskap, skilsmässor och fysisk form. Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Elin Klinga spelar Anettes barndomsvänner Nadia, Ellen och Martina som alla börjar ifrågasätta sina egna sexliv.

Sofia Helin, som tack vare Bron, är den mest internationellt kända av de fyra, minns den sönderlästa sexundersökningen Hite-rapporten från 1976 av den amerikanska feministen Shere Hite, från barndomshemmets bokhylla.

”När jag och mina vänner nu i vuxen ålder tog upp att vi faktiskt pratar med varandra om allt utom just om våra sexliv, mindes vi åter Shere Hites banbrytande sexundersökning. Det blev till långa samtal med mycket skratt. Det är ett så sårbart ämne och därför så befriande att få skratta åt tillsammans. Att para ihop en sexundersökning med en komediserie skapade ett fantastiskt kreativt rum och det blev vår serie Lust”, säger Sofia Helin i en kommentar.

HBO Nordic ska någon gång under andra halvan av 2021 uppgraderas och nylanseras om HBO Max. När de åtta avsnitten av Lust kommer till streamingtjänsten återstår att se.