Trailer: Sci fi-äventyret Foundation

Snart kan det stora äventyret starta. Apple TV+ har släppt en fullängdstrailer för sin sci fi-serie Foundation.

Den 24 september är det äntligen premiär för den av coronapandemin försenade sci fi-sagan Foundation, baserad på Isaac Asimov bokserie med samma namn.

Ett episkt äventyr utlovas om matematikern Hari Seldon (Jared Harris) och hans lojala följare, ett fundament av vetenskapsmän och ingenjörer, och deras monumentala kamp mot det galaktiska imperiet för att rädda mänskligheten och återuppbygga civilisationen.

Dr Sheldons genialitet uppskattas inte lika mycket av kejsarfamiljen, som består av klonerna Brother Dawn Cassian Bilton, Brother Day (Lee Pace) och Brother Dusk (Terrence Mann). Efter flera hundra år vid makten har de mött en man som på allvar kan hota hela deras existens. 

I den nysläppta fullängdstrailern introduceras Hari Sheldons lojala följare och elev Gaal (Lou Llobel). För henne förklarar Sheldon psychohistory som mänsklighetens framtid uttryckt i nummer innan trailer förflyttar sig till Brother Day och han planer på att mörda Sheldon.

Foundation, eller Stiftelsentrilogin översatt till svenska, var i 30 år en trilogi (Stiftelsen, Stiftelsen och imperiet och Den segrande stiftelsen) innan Issac Asimov började addera romaner som utspelade sig både före och efter originaltrilogin. Totalt består universumet nu av 14 böcker eftersom Asimov även knöt ihop sina robotromaner med Stiftelsen-serien.

Manusförfattaren David Goyer (medförfattare till The Dark Knight och Batman Begins) som är showrunner har sagt så här om serien: ”Under de decennier sedan Foundation trycktes har Asimovs profetiska science fiction aldrig varit mer relevant än nu. När jag växte upp slukade jag Foundation och drömde om att en dag se berättelsen på bioduken, men en långfilm kändes inte tillräckligt sett till ambitionen. Tack vare det bredare streaminglandskapet och partnerskapet med Apple och Skydance har det varit möjligt att ta serien till skärmarna på ett sätt som gör berättelsen rättvisa. Vare sig du är ett fan av romanerna eller bara någon som längtar efter något häpnadsväckande episkt så ser jag fram emot att dela det vi skapat.”

Otaliga sci fi-skapare har lånat idéer från Foundation som anses vara inspirationskälla till bland annat Star Wars.