Foundation – ny serie med Star Wars-vibbar

Sci fi-klassikern som inspirerat till bland annat Star Wars ska nu bli tv-serie. Apple TV Plus har släppt en teaser för Foundation.

Foundation-serien, eller Stiftelsen-serien på svenska, är skriven av den amerikanska författaren Isaac Asimov. Den första boken utkom 1942 och serien var i 30 år en trilogi (Stiftelsen, Stiftelsen och imperiet och Den segrande stiftelsen) innan Asimov började addera romaner som utspelade sig både före och efter originaltrilogin. Totalt är det nu 14 olika böcker som hänger ihop eftersom Asimov även lät sina robotromaner knytas ihop med Stiftelsen-serien.

Tv-bearbetningen handlar om ett gäng i exil och deras monumentala kamp mot det galaktiska imperiet för att rädda mänskligheten och återuppbygga civilisationen.

I rollistan återfinns Jared Harris (Hari Seldon), Lee Pace (Brother Day), Lou Llobell (Gaal), Leah Harvey (Salvor), Laura Birn (Demerzel), Terrence Mann (Brother Dusk) och Cassian Bilton (Brother Dawn).

Bland producenterna återfinns Robyn Asimov, dotter till författaren Isaac som avled 1992.

Produktionen av Foundation är som för så många andra tv-serier försenad på grund av coronapandemin, men här en teaser som Apple TV gjort tillgänglig för att hålla liv i intresset för sci fi-satsningen som kommer till tv-skärmarna någon gång under 2021.