Trailer: Miniserien Les Misérables

Ett episkt drama i sex avsnitt. Så beskrivs Les Misérables i BBC-trailern som precis har släppts. Dominic West, David Oyelowo och Lily Collins syns i huvudrollerna.

Victor Hugos klassiska mästerverk om kärlek, revolution och överlevnad har dramatiserats otaliga gånger för film och teater, men det är första gången som den franska romanen blir tv-serie.

Andrew Davies (Pride & Prejudice, War & Peace) har skrivit manuset till den brittiska miniserien som inte är en musikal. I stället för att använda musiken återvänder Davies till originalhistorien och gräver djupt i den relation som består av många lager dolda i en katt-och-råtta-lek mellan den komplexa fången Valjean och den nitiske polismannen Javert. För regin står Tom Shankland.

Dominic West och David Oyelowo i Les Misérables.

Dominic West (The Affair) spelar Jean Valjean och David Oyelowo (Selma) gör rollen som Javert. Lily Collins (The Last Tycoon) spelar den unga ensamstående mamman Fantine, en roll som Anne Hathaway Oscarbelönades för i filmen från 2012. Fantines dotter Cosette spelas av Ellie Bamber.

Olivia Colman som Madame Thenardier.

Den ständigt aktuella Olivia Colman (The Crown, The Favourite) spelar den hårdföra Madame Thenardier och Adeel Akhtar hennes make. Marius görs av Josh O’Connor.

I trailern sammanfattas handlingen i miniserien med uttrycket ”Där det finns kärlek finns det hopp”. Inspelningen startade i februari och scener har filmats både i Belgien och i norra Frankrike.

Inget premiärdatum har ännu annonserats, men Les Misérables väntas få brittisk premiär i samband med julhelgerna. Var serien kommer att gå att streama i Sverige är ännu oklart. SVT Play eller Netflix är stalltipset.