Britterna lyriska över War and Peace

Leo Tolstojs klassiker Krig och fred – men med mer sex. Perioddramat War and Peace har precis haft brittisk premiär och fått ett mycket gott mottagande.

Leo Tolstojs klassiska roman gavs ut första gången 1869. Det är 1805 när Ryssland förklarar krig mot Napoleon Bonapartes franska armé och livet förändras för evigt för tre unga människor. Pierre Bezukhov är den oäkte sonen till en rik hertig som ligger för döden. Hans vän Andrej Bolkonskij är intelligent, men lika olycklig. Samtidigt befinner sig Natasha Rostova i Moskva, desperat efter att få uppleva livet och kärleken.

War and PeacePierre, Andrej och Natasha spelas här av Paul Dano (12 Years of Slave), James Norton (Happy Valley) och Lily James (Downton Abbey). Tuppence Middleton, Gillian Anderson, Stephen Rea och Jim Broadbent ingår också i stjärnensemblen.

Den episka kärlekshistorien har bearbetats både till film och tv-serie förut. När det nu sker igen är det via BBC:s försorg. Det är den aktade Andrew Davies som skapat den nya dramaserien i sex delar. Davies ligger bakom klassiska tv-serier som Stolthet och fördom och Förnuft och känsla, men är också manusförfattare till mer samtida alster som House of Cards och Bridget Jones Dagbok. Det är Davies själv som sagt att han ”lagt till lite mer sex” än det är i boken. Han har också sagt att War and Peace är det bästa han gjort.

6,3 miljoner tittare såg det första avsnittet som precis sänts på BBC One och de brittiska recensenterna är överlag lyriska över den ambitiösa dramasatsningen som kommer att sändas även av SVT och SVT Play. Datum är dock ännu inte kommunicerat.

Här är trailern för War and Peace.