Trailer: Debut för superhjälten Ms Marvel

En muslimsk tonårstjej med magiska krafter är huvudperson i Ms Marvel. Disney+ har släppt trailer och premiärdatum.

“Det brukar inte vara bruna tjejer från Jersey City som får chansen att rädda världen”, konstaterar Kamala Khan (Iman Vellani) i den första trailern för Marvel-serien Ms Marvel. Och det ligger mycket i det. Det är också det som gör tonårstjejen unik.

Kamela Kahn är den första muslimska Marvel-karaktär som är huvudperson i sitt eget seriealbum och snart även tv-serie. Hon har pakistansk-amerikansk härkomst och bor med sin religiösa familj i New Jersey.

Kamela är ett stort fan av superhjältar och har mycket livlig fantasi, särskilt när det kommer till Captain Marvel. Samtidigt har hon svårt att passa in, i skolan och ibland även hemma. Ända tills hon själv får superkrafter.

Brittiska Bisha K Ali har skrivit manus och fungerar som showrunner för Ms Marvel som har premiär den 8 juni på Disney+. Det överlappar för övrigt flera veckor med Obi-Wan Kenobi-serien, och är första gången som Disney låter sin stora franchise-universum kollidera.

Namnet Ms Marvel är en hommage till idolen Carol Danvers, aka Captain Marvel (spelad av Brie Larson). Iman Vellani repriserar för övrigt sin roll i Captain Marvel-uppföljaren The Marvels, som om ingenting oförutsett inträffar går upp på biograferna den 17 februari 2023.