Svenskor i spinoffen Vikings: Valhalla

Sam Corlett ska ge ansikte åt den kända vikingen Leif Eriksson. Men det blir också svenskt i Vikings: Valhalla i form av Frida Gustafsson och Caroline Henderson.

Vikings är den populära History Channel-serien som i Sverige har kunnat streamas på HBO Nordic, där de sista tio avsnitten landade den 30 december. För den som vill ha mer vikingaäventyr tar nu Netflix vid. Det är nämligen där spinoffen Vikings: Valhalla har hamnat.

Leif Eriksson, Frejdis Eriksdotter, Harald Hårdråde och Vilhelm Erövraren är några av historiens mest kända vikingar. Vi möter dem i nästa kapitel av vikingasagan som utspelar sig 100 år senare. I centrum finns Leif Eriksson som enligt historieböckerna var den första europé som landsteg i Nordamerika, långt innan Christofer Columbus tog sjövägen till Amerika. Eriksson från Grönland ska ha svarat för bedriften redan omkring år 1000.

Sam Corlett. Foto: Netflix

Leif Eriksson ska i Vikings: Valhalla spelas av Sam Corlett, som närmast känns igen från Chilling Adventures of Sabrina, även det en Netflixserie. Två svenskor har också fått framträdande roller i spinoffen.

Den före detta modellen Frida Gustavsson spelar Frejdis Eriksdotter. Hon är enligt Netflix beskrivning våldsam, hednisk, eldig och ihärdig och har en stark tro på de ”gamla gudarna”. Liksom sin bror Leif anländer hon till Kattegatt som en outsider, men blir en inspiration för de som är av den gamla skolan.

Frida Gustavsson och Caroline Henderson. Foto: Netflix

Sångerskan Caroline Henderson spelar Jarl Haakon, en stor krigare och tolerant ledare som styr Kattegatt med järnhand. Även om hon är hedning har hon lyckats hålla staden Kattegatt öppen för alla trosuppfattningar under en utmanande tid. Hon kommer att bli en viktig mentor för Frejdis, som ser upp till henne och hennes visdom.

I rollistan finns också Leo Suter, Bradley Freegard, Jóhannes Jóhannesson, Laura Berlin, David Oakes, Pollyanna McIntosh och Asbjørn Krogh Nissen.

Enligt tidigare uppgifter från Deadline Hollywood har Netflix förbundit sig att köpa hela 24 avsnitt av spinoff-serien.