Trailer: BBC-serien London Spy

Spectre-aktuelle Ben Whishaw har huvudrollen i den brittiska spionthrillern London Spy. Den nya BBC-serien är skapad av författaren bakom Child 44-trilogin.

Den bästsäljande författaren Tom Rob Smith, som har en svensk mamma och engelsk pappa, släppte Child 44 2008. Romanen blev en omedelbar succé och har belönats med massor av priser och översatts till 36 språk. Tidigare i år kom filmen med samma namn i regi av den svenska regissören Daniel Espinosa och med Noomi Rapace och Joel Kinnaman i två av de stora rollerna.

Nu har Tom Rob Smith skapat en ny thrillerhistoria, för första gången direkt för tv: “London Spy har samlat en exceptionell skara skådespelare och en visionär regissör. Jag skulle inte kunna bli mer exalterad, eller stolt”, säger Tom Rob Smith i ett uttalande.

London Spy är både en spionthriller och en kärlekshistoria mellan två unga män. I Bond-filmerna står Ben Whislaw, som Q, i Daniel Craigs skugga. I London Spy har han huvudrollen som Danny, en ung, oskyldig romantiker på drift, som dras in i den farliga spionvärlden när han faller för den gåtfulle Alex (nykomlingen Edward Holcraft). Jim Broadbent (Moulin Rouge) och Charlotte Rampling (Restless) har två andra stora roller. Jakob Verbruggen (The Fall) regisserar den, enligt typiskt brittiskt upplägg, fem avsnitt korta säsongen.

London Spy har premiär på BBC Two den 9 november. SVT kommer att visa serien, men något sändningsdatum är inte klart. Förhoppningsvis landar serien även hos någon svensk streamingtjänst. Här är BBC-trailern: