Superhjältepionjären tackar för sig

Serien som startade explosionen av superhjälteserier har snart gjort sitt. Den kommande åttonde säsongen av Arrow blir den sista.

Den 5 februari 2013 sändes det första avsnittet om multimiljonären Oliver Queens alter ego Green Arrow. Arrow var då kanalen The CW:s första tv-serie byggd på en seriefigur från DC Comics-universumet.

Det har blivit många fler DC-serier sedan dess, alla skapade av superproducenten Greg Berlanti och hans team. Det var också Arrows omedelbara succé som banade väg för explosionen av Marvel-serier som inleddes med Agents of Shields hösten 2013.

The Flash, Legends of Tomorrow och Supergirl rör sig alla inom samma Arrow-universum och de crossover-avsnitt som gjorts med karaktärer från de fyra DC-serierna har alla dragit storpublik.

Ytterligare en DC Comics-serie kommer till The CW i höst. Det är Batwoman med Ruby Rose i huvudrollen. Black Lightning och Riverdale är också DC-serier av Berlanti & Co men ingår inte i Arrow-universumet.

The Flash är numera DC-serien med störst publik, men även om Arrow har tappat mark på senare år så har serien fortfarande en stark fanbas. Oliver Queen (Stephen Amell) och Felicity Smoak (Emily Bett Richards), av fansen dubbade till Olicity, hör också till tv-världens mest populära kärlekspar.

Emily Bett Richards och Stephen Amell.

”Det här var ett svårt beslut att komma fram till, men liksom vid alla tuffa beslut som vi fattat under de senaste sju åren så har det varit med Arrows bästa i tanken. Våra hjärtan blir varma av det faktum att Arrow fött ett helt universum av serier som kommer att fortsätta i många år framåt”, har showrunner Beth Schwartz och exekutiva producenterna Greg Berlanti och Marc Guggenheim sagt i ett gemensamt i uttalande.

Arrow blev nyligen förnyad för en åttonde säsong. Den blir nu seriens sista. Säsongen blir dessutom lite kortare än normalt med tio avsnitt. När avsnitten sänds lär vi få veta i maj när de amerikanska broadcast-kanalerna presenterar sina tablåer för hösten.

De sex första säsongerna av Arrow finns på Netflix. En guide till var man kan streama övriga The CW-serier finns här. Sedan guiden skrevs har Roswell, New Mexico tillkommit i The CW-repertoaren. Reboot-serien kan följas på HBO Nordic med nya avsnitt på onsdagar.