Standen och Beals i tv-versionen av Taken

Clive Standen från Vikings och Jennifer Beals från Chicago Code har huvudrollerna när filmfranchisen Taken blir tv-serie i NBC:s regi.

Luc Bessons populära Taken-filmerna gjorde lite oväntat Liam Neeson till actionhjälte. I den tv-serie som NBC beställt spelas en yngre version av Bryan Mills av britten Clive Standen, mest känd som Rollo i Vikings. Nu är det också klart vem som gör den kvinnliga huvudrollen. Den har gått till Jennifer Beals, som i unga år slog igenom i Flashdance och sedan dess medverkat i bland annat The L Word och Chicago Code.

NBC-serien ska utspela sig i nutid men är ändå är en prequel till filmfranschisen. I tv-serien har den unge Bryan Mills varken fru eller barn. I stället läggs fokus på hur han skaffade sig de speciella expertkunskaper som senare gjorde honom till den actionhjälte biopubliken lärt känna.

Clive Standen kommer direkt till Taken från inspelningen av Vikings fjärde säsong. Vad det nya giget innebär för Standens medverkan i säsong fem av Vikings är oklart, men det kan på sin höjd bli fråga om gästinhopp eftersom en skådespelare inte kan vara kontrakterad på heltid hos två olika bolag samtidigt.

Jennifer Beals karaktär heter Christina Hart och är biträdande chef för säkerhetspolisen men med massor av erfarenhet från fältet. Hart, som ansvarar för ett elitteam som ska lösa akuta säkerhetskriser, tar den unge Mills under sina vingar.

Gaius Charles, Monique Gabriela Curnen och Michael Irby har också fasta roller i serien som NBC beställde utan att först kräva ett pilotavsnitt. Alex Cary (Homeland) är showrunner. Hans Homeland-kollega Alex Graves ska regissera premiäravsnittet. Den franske regissören Luc Besson, som skrev manus till alla tre Taken-filmerna, finns också med som exekutiv producent.