Person of Interests säsong 5 den sista

Person of Interest har fått både ett premiärdatum – och ett slutdatum. Den femte säsongen, som startar i maj, blir seriens sista.

Gårdagen var en berg-och-dal-bana för fans av Person of Interest, kriminaldramat som utforskar artificiell intelligens i en mörk och våldsam värld. Först fick serien äntligen ett premiärdatum för säsong 5. Sedan meddelade CBS att den femte säsongen också blir den sista.

Beskedet kommer inte som någon stor överraskning, eftersom producenten JJ Abrams redan sagt att han gissar att det inte blir några fler säsonger. ”Det enda sorgen är hur mycket bra story som skulle ha skapats om serien hade fått fortsätta. Jonah [Nolan] och Greg Plageman har gjort ett fantastiskt jobb”, sa Abrams på TCA-dagarna i januari.

Skaparna Jonathan Nolan och Greg Plageman har själv också kommenterat CBS-beslutet i ett uttalande till IGN. ”Mest av allt vill vi tacka fansen – de bästa fansen i världen. Den här subversiva lilla paranoida cyberpunk-thriller är till er och hade inte varit möjlig utan ert stöd.”

Säsong fem startar den 3 maj. CBS sänder två avsnitt i veckan, seriefinalen av Person of Interest sker därför redan den 21 juni. I Sverige har serien hittills sänts på Kanal 5. De två första säsongerna finns hos Netflix och Viaplay.

Serien inleds med att en före detta CIA-agent (Jim Caviezel) går ihop med en miljardär (Michael Emerson) för att med hjälp av ett dataprogram, The Machine, förhindra våldsbrott innan de begåtts. Så småningom ansluter två kvinnliga lönnmördare (Amy Acker och Sarah Shahi).

Sarah Shahi, som spelar sociopaten Sameen Shaw, har redan klart med nästa tv-gig. Hon ska spela en vuxnare version av Nancy Drew, i Sverige känd som deckartjejen från Kitty-böckerna, i en CBS-serie som dock ännu bara är i pilotstadiet.