Liam Neesons Taken-filmer blir tv-serie

Luc Besson skrev Taken-filmerna som gjorde Liam Neeson till actionhjälte. Nu ska de franska actionfilmerna omvandlas till tv-serie på NBC.

Luc Besson är en av Frankrikes mest kända manusförfattare och regissörer. Han slog igenom med Det stora blå och ligger bakom filmer som Nikita, Léon och Transporter. Det är också han som skrivit manus till de tre engelskspråkiga Taken-filmerna som blivit stora internationella framgångar. Liam Neeson, som spelar den före detta CIA-agenten Bryan Mills, förvandlades på kuppen till actionhjälte.

I tv-serien har Bryan Mills, till skillnad från i filmen, varken fru eller barn. I stället läggs fokus på hur Mills skaffade sig de speciella expertkunskaper som gjort honom till den karaktär biopubliken lärt känna och älska. Vem som ska spela tv-versionen av Bryan Mills är inte klart, men Liam Neeson är för närvarande inte kopplad till tv-projektet. Däremot kommer Luc Besson att vara en av seriens exekutiva producenter.

NBC tror så mycket på Taken att bolaget beställt en hel serie utan att kräva en pilot först, trots att projektet fortfarande saknar showrunner, manusförfattare och skådespelare.