Sista säsongen för tio favoritserier

Förr eller senare är det dags att avsluta historien. Det gäller även för The Good Place, Silicon Valley, Mr Robot, Supernatural och ett gäng andra populära serier som startar sin sista säsong i höst.

Många serier kommer och försvinner utan att göra något väsen av sig. Några få når ut till den stora publiken eller blir fanfavoriter och förnyas år efter år. Men inga serier varar för evigt. Inte ens Supernatural som i höst startar sin 15:e säsong.

Här är tio tv-serier som en gång var hyllade och omskrivna – flertalet är det fortfarande – och som vet redan i förväg att de i höst drar igång sin allra sista säsong. För att platsa på listan ska serierna ha fått minst fyra säsonger.

Maura Tierney och Dominic West som Helen och Noah Solloway.

The Affair. Showtime/HBO Nordic. Den femte och sista säsongen har redan dragit igång och den 27 oktober är det seriefinal för dramaserien som när den startade blev omtalad för att det centrala temat var otrohet. Den sista säsongen placerar Noah och Helen Solloway i centrum. Dessutom blickas det in i framtiden. En vuxen Joanie Lockhart (Anna Paquin) åker till Montauk för att ta reda på vad som hände med hennes mor.

Tommy Egan (Joseph Sikora) och James ”Ghost” St Patrick (Omari Hardwick).

Power. Starz/HBO Nordic. Kriminaldramat är producerat av rapparen Curtis ”50 Cent” Jackson och seriens skapare och showrunner Courtney Kemp Agboh. Omari Hardwick spelar den smarte och älskvärde James St Patrick, med det kriminella alter egot Ghost. Den senare är full av hämndbegär medan den förstnämnda bygger ett legitimt affärsimperium till sin dotters ära. Säsong sex hade premiär den 26 augusti på HBO Nordic.

Jussie Smolletts karaktär (trea från vänster) befinner sig i sista säsongen off screen i England.

Empire. Fox/Viaplay. Lee Daniels hip hop-drama om familjen Lyons gjorde braksuccé 2015 med tittarsiffror som normalt inte existerar längre hos broadcast-kanalerna. Färgstarka Cookie Lyons blev ett fenomen och satte ny fart på Taraji P Hensons karriär. Fyra år senare har intresset slocknat betänkligt och serien är mest omskriven för skandalen kring den nu utskrivna Jussie Smollett. Viaplay-premiär för säsong sex den 25 september.

Jay Pritchett (Ed O’Neill) är patriarken i storfamiljen som lever i en Los Angeles-förort.

Modern Family. ABC/Netflix. Familjekomedin debuterade i september 2009 och prenumererade under många år på Emmy-statyetter för bästa komedi. Men om det var nyskapande för tio år sedan med en okonventionell Los Angeles-familj filmad i mockumentary-stil så har tiden nu sprungit förbi ABC-komedin. Den elfte säsongen, som inleds den 25 september, blir den sista. Nio säsonger av Modern Family finns på Netflix.

Ted Danson, Kristen Bell, Darcy Carden, Manny Jacinto, Jameela Jamil och William Jackson Harper.

The Good Place. NBC/Netflix. Kristen Bell och Ted Danson var de enda kända namnen inför premiären 2016, men precis som det brukar vara i Mike Schur-serier har även resten av ensemblen fått utrymme att skapa minnesvärda karaktärer. Finalsäsongen startar den 26 september på NBC eftersom Schur menar att den existentiella historien, och dess twister, räcker för fyra säsonger. Uppdaterat: Det finns nu två säsonger på Netflix.

Annalise Keating (Viola Davis) är en skicklig advokat och professor med ett trassligt privatliv.

How To Get Away With Murder. ABC/Netflix. Att serien överlevt i hela sex säsonger kan tillskrivas en person: Viola Davis. Trots en allt mer komplicerad och skruvad mördarhistoria lyckas Viola Davis hålla Annalise Keating grundad i den fiktiva verkligheten. Davis vann en historisk Emmy för rollen 2015 och är nominerad igen inför galan den 15 september. Finalsäsongen inleds på ABC den 26 september. Netflix har fyra säsonger.

Familjen Pfefferman, med Judith Lights Shelly i spetsen, säger adjö till Maura med hjälp av musik.

Transparent. Amazon/Viaplay. Jeffrey Tambor, som spelade transsexuella Maura i fyra säsonger, tvingades lämna komediserien efter en av många #metoo-skandaler. Skaparen Jill Soloway tyckte inte att det gick att fortsätta som om ingenting hänt och bestämde sig för att i stället avsluta den banbrytande serien med en musikal i långfilmsformat. Filmen har Amazon-premiär den 27 september och bör komma till Viaplay kort efter det.

Rami Malek har mellan Mr Robot-säsongerna Oscarbelönats för rollen som Freddie Mercury.

Mr Robot. USA Network/SVT Play/HBO Nordic/Viaplay. En sista intensiv historia väntar för Elliot Alderson, cybersäkerhetsingenjören och hackaren med dubbla personligheter som Rami Malek gestaltat så skickligt att han belönats med en Emmy. Kraftigt försenad startar säsong fyra den 6 oktober borta i USA. Oklart om SVT Play blir första anhalten för den som vill streama säsong fyra i Sverige. Både HBO Nordic och Viaplay har de tre första säsongerna.

Jensen Ackles och Jared Padalecki har en stor och hängiven skara Supernatural-fans.

Supernatural. The CW. Jensen Ackles och Jared Padalecki har i rollerna som bröderna Dean och Sam Winchester jagat demoner, monster, spöken och andra paranormala krafter i snart 15 säsonger. I säsong fyra fick de förstärkning av Mischa Collins i rollen som ängeln Castiel. Supernatural har periodvis funnits på Netflix och Viaplay, men går just nu inte att streama på någon svensk tjänst. Premiär för säsong 15 den 10 oktober på The CW.

Silicon Valley. HBO Nordic. I den hyllade HBO-serien berättas historien om grundarna av start up-företaget Pied Piper. Innan komediserien är över ska technördarna göra ett stopp i Washington DC. Pied Pipers vd ska vittna inför kongressen i Capitol Hill om säkerheten kring användardata. Den sjätte säsongen av Silicon Valley har premiär på HBO Nordic den 28 oktober. Avslutningssäsongen är kortare än vanligt, och består av sju avsnitt.