Science fiction från Frank och Renck

Nästa tv-projekt för The Queen’s Gambit-skaparen Scott Frank är en science fiction-berättelse. Johan Renck ska regissera miniserien.

The Queen’s Gambit är Netflix mest streamade miniserie hittills och fortfarande tre månader efter premiären en av tjänstens mest populära serier och orsaken till att intresset för schack ökat kraftigt. Nu är det klart att nästa tv-projekt för seriens skapare rör sig i en helt annan värld.

Scott Frank flyttar till kabelkanalen FX där han ska bearbeta Mary Doria Russells science fiction-roman The Sparrow till en miniserie där han står för manuset till samtliga avsnitt. Den eftertraktade svenska regissören Johan Renck (Chernobyl) är också ombord. Både Franck och Renck är också listade som exekutiva producenter för serien.

The Sparrow utkom 1996 och är berättelsen om ett gäng jesuitpräster och vetenskapsmän, ledda av lingvisten och prästen Emilio Sandoz, som har den första kontakten med utomjordiskt liv. Vatikanen stöder en hemlig resa till den avlägsna planeten i syfte att bevisa Guds existens i hela universum. Men saker och ting går inte som planerat och resan slutar i katastrof. En nedbruten fader Sandoz återvänder som enda överlevande till jorden samtidigt som Vatikanen genomför en utredning om det vid det laget skandalösa äventyret.