Final men inte över för Peaky Blinders

Tv-serien om gangsterfamiljen Shelby går mot sitt slut. Men enligt skaparen av Peaky Blinders kommer berättelsen att fortsätta ”i en annan form”.

Brittiska BBC har meddelat att den sjätte säsongen, som nu börjat spelas in, blir den sista för Peaky Blinders. Det har ofta varit långt mellan säsongerna i gangsterdramat som debuterade redan 2013 och troligen avslutas först 2022.

I centrum för berättelsen finns familjen Shelby och framför allt Tommy Shelby (Cillian Murphy), den fruktade huvudpersonen med det oskuldsfulla utseendet som är seriens antihjälte.

Perioddramat blandar historia och fiktion med utgångspunkt från 1920-talets Birmingham. Med tiden har dock handlingen breddats och börjat röra sig på ett mer internationellt plan. I den senaste säsongen var året 1929 och kraschen på Wall Street skakade om familjen Shelby som investerat sina legitima pengar på börsen och även fått se en kraftig devalvering av sina mer illegitima tillgångar.

Efter att covid-19 försenat produktionen är inspelningen nu igång av den sjätte och sista säsongen. Skaparen Steven Knight säger i ett uttalande att ”Peaky är tillbaka med ett bang” och fortsätter: ”Vi finner familjen i extrem fara och insatserna har aldrig varit högre. Vi tror att detta kommer att bli den bästa säsongen av alla och är säkra på att våra fantastiska fans kommer att älska den. Tv-serien går mot sitt slut, men berättelsen kommer att fortsätta i en annan form”.

I vilken form utvecklar han inte i uttalandet, men Steven Knight har tidigare sagt att det finns en stark möjlighet att det kommer att bli en långfilm om Shelby-familjen i framtiden.

De fem första säsongerna av Peaky Blinders finns både på Netflix och C More. För den som helt missat det välproducerade gangsterdramat så finns en uppskattande recension som täcker in de inledande två säsongerna här.