Rojalistiska intriger med Julianne Moore i Mary & George

I den första teasern för det rojalistiska perioddramat Mary & George tar Oscarsvinnaren Julianne Moore sikte på den brittiska tronen. Och som hertiginnan Mary är hon beredd att gå över lik.

Bakom namnen i titeln för serien Mary & George döljer sig två historiska personer, hertiginnan av Buckingham, Mary Villiers, och hennes son George. Mary Villiers, senare känd som Mary Stewart, lät under den så kallade jakobinska eran under 1600-talet sin stilige son George förföra kung James I och bli dennes mäktiga intima sällskap. Huruvida relationen var sexuell, därom tvista de lärde, men via intriger och manipulation lyckades Mary och George bli ett av de rikaste och mest inflytelserika mor och son-paren i Englands historia. 

Mary och George spelas av Julianne Moore och Nicholas Galitzine, kung James I av Tony Curran. I den första teasern efterfrågar George en hustru, men Mary har mycket större ambitioner än så för sig och sin son och tar i stället sikte på tronen.

Miniserien i sju avsnitt är skapad av DC Moore och från början producerad i ett samarbete mellan amerikanska AMC och brittiska Sky. Det amerikanska partnerskapet har nu tagits över av Starz, vars serier i Sverige kan streamas via Starzplay och Viaplay. Premiär blir det under 2024 på ett ännu inte annonserat datum.

DC Moore i ett tidigare uttalande: “Ända sedan jag först läste om Mary Villiers liv och allt hon uppnådde med sin son George har jag varit fixerad vid att ta hennes historia till tv-skärmen. Mellan kung James ofta ignorerade kärlek och lust för män, Marys extraordinära uppsving som kvinna i en manlig värld och Georges många sexuella och politiska erövringar är detta en väldigt rik och i tv-sammanhang ännu inte berättad historia om ett par föregångare som erövrade allt som låg framför dem.”