Julianne Moore i rojalistiskt perioddrama

Oscarsvinnaren Julianne Moore ska spela en historisk personlighet, känd för sina framgångsrika intriger, i det rojalistiska perioddramat Mary & George.

Bakom titelnamnen döljer sig hertiginnan av Buckingham, Mary Villiers, och hennes son George. Mary Villiers, senare känd som Mary Stewart, lät under den så kallade jakobeiska eran under 1600-talet sin stilige son George förföra kung James I och bli dennes mäktiga älskare. Via intriger och manipulation lyckades Mary och George bli en av de rikaste och mest inflytelserika mor och son-duor i Englands historia.

Förra året syntes Julianne Moore i Stephen King-serien Lisey’s Story som gick ganska obemärkt förbi. Nästa tv-roll för Oscarsvinnaren blir alltså som Mary Villiers i en miniserie i åtta avsnitt skapad av DC Moore och producerad i ett samarbete mellan AMC och Sky. “Det är en skrämmande men spännande utmaning att ge liv åt henne på tv-skärmen”, säger Julianne Moore i ett uttalande.

DC Moore tillägger: “Ända sedan jag först läste om Mary Villiers liv och allt hon uppnådde med sin son George har jag varit fixerad vid att ta hennes historia till tv-skärmen. Mellan kung James ofta ignorerade kärlek och lust för män, Marys extraordinära uppsving som kvinna i en manlig värld och Georges många sexuella och politiska erövringar är detta en väldigt rik och i tv-sammanhang ännu inte berättad historia om ett par föregångare som erövrade allt som låg framför dem.”