Robert Downey jr i HBO:s spionserie

Robert Downey jr ställer sig framför kameran igen. Han ska spela flera olika roller i Park Chan-wooks spionserie baserad på romanen The Sympathizer.

Robert Downey jr pensionerade sig från Marvel-universumet med filmen Avengers: Endgame. Sedan han lämnade Tony Stark/Iron Man bakom sig har Downey jr mest ägnat sig åt att producera. Produktionsbolaget Team Downey, som han driver ihop med hustrun Susan, ligger bakom serierna Perry Mason på HBO och Sweeth Tooth på Netflix.

Men nu har Robert Downey jr alltså valt sin första kända roll post-Marvel – eller snarare roller eftersom han i HBO-serien The Sympathizer ska spela flera biroller som alla representerar olika delar av the amerikanska etablissemanget. Det inkluderar bland annat en kongressman, en CIA-agent och en Hollywood-regissör.

The Sympathizer bygger på den vietnamesiska professorn Viet Thanh Nguygens Pulitzer Prize-belönade roman med samma namn och är den hyllade koreanska filmregissören Park Chan-wooks andra tv-projekt (efter The Little Drummer Girl med Alexander Skarsgård och Florence Pugh).

Romanen släpptes 2015 och är en mix av historisk fiktion och spionhistoria kryddat med en kärlekshistoria. Det är berättelsen om en man som slits mellan sin politiska åskådning och sina personliga lojaliteter. Året är 1975 och han är som mullvad från norra Vietnam infiltrerad i den sydvietnamesiska armén. När mullvaden skickas till USA blir han kvar i det sydvietnamesiska lokalsamhället i Los Angeles och blir även rådgivare till en amerikansk film om Vietnamkriget, för att slutligen återvända till Vietnam för att kriga mot kommunisterna.

“Att bearbeta Mr Nguyens viktiga och mästerliga arbete kräver ett team med visioner. Med regissör Park vid rodret räknar jag med att det blir ett kreativt produktionsäventyr för Susan, mig och Team Downey och en stimulerande process för mig själv när jag ska spela dessa komplexa biroller. A24 och HBO är den perfekta kombinationen av partners. Det är exakt den utmaning jag längtat efter och jag är övertygad om att vi kommer att leverera en exceptionell upplevelse till vår publik”, säger Robert Downey jr i ett uttalande.

Nästa steg är att hitta skådespelaren som ska spela titelkaraktären.