Robert Downey jr bär många hattar i The Sympathizer

Oscarsnominerade Robert Downew jr spelar flera olika roller i Park Chan-wooks spionserie baserad på romanen The Sympathizer. Miniserien har premiär den 15 april på HBO Max.

Robert Downey jr pensionerade sig från Marvel-universumet med filmen Avengers: Endgame. Sedan han lämnade Tony Stark/Iron Man bakom sig har Downey jr mest ägnat sig åt att producera, men nu är han het värre som skådespelare igen. Han är nominerad för en birolls-Oscar för Oppenheimer och är också tv-aktuell.

I HBO-serien The Sympathizer spelar Robert Downey jr flera biroller som alla representerar olika delar av det amerikanska etablissemanget. Det inkluderar bland annat en kongressman, en CIA-agent och en Hollywood-regissör. Downey jr är också producent via poduktionsbolaget Team Downey, som han driver ihop med hustrun Susan.

The Sympathizer bygger på den vietnamesiska professorn Viet Thanh Nguygens Pulitzer Prize-belönade roman med samma namn och är den hyllade sydkoreanska filmregissören Park Chan-wooks andra tv-projekt (efter The Little Drummer Girl med Alexander Skarsgård och Florence Pugh).

The Sympathizer beskrivs som en spionagethriller och tvärkulturell satir. Romanen släpptes 2015 och är en mix av historisk fiktion och spionhistoria kryddat med en kärlekshistoria. Det är berättelsen om en man som slits mellan sin politiska åskådning och sina personliga lojaliteter. Året är 1975 och han är som mullvad från norra Vietnam inbäddad i den sydvietnamesiska armén. När mullvaden skickas till USA blir han kvar i det sydvietnamesiska lokalsamhället i Los Angeles och blir även rådgivare till en amerikansk film om Vietnamkriget, för att slutligen återvända till Vietnam för att kriga mot kommunisterna.

“Att bearbeta Mr Nguyens viktiga och mästerliga arbete kräver ett team med visioner. Med regissör Park vid rodret räknar jag med att det blir ett kreativt produktionsäventyr för Susan, mig och Team Downey och en stimulerande process för mig själv när jag ska spela dessa komplexa biroller. A24 och HBO är den perfekta kombinationen av partners. Det är exakt den utmaning jag längtat efter och jag är övertygad om att vi kommer att leverera en exceptionell upplevelse till vår publik”, har Robert Downey jr tidigare sagt i ett uttalande.

Rollistan inkluderar även Hoa XuandeFred Nguyen KhanToan LePhanxineVy LeKy DuyenKieu ChinhDuy Nguyen, Alan Trong och Emmybelönade Sandra Oh.

Här är den trailer som HBO har släppt för den tredelade miniserien The Sympathizer.