Recension: Kidman & Grant i The Undoing

Titel: The Undoing
Genre: Drama
Tjänst: HBO Nordic
Premiär: 2020-10-26
Betyg: 4

Ett på ytan perfekt äktenskap rämnar när ett mord inträffar som orsakar skandal i förmögna kretsar. Det skulle kunna handla om Nicole Kidmans Emmy-belönade roll i Big Little Lies, men rör sig i stället om HBO:s nya psykologiska kriminaldrama The Undoing där Kidman återförenas med manusförfattaren David E Kelley. Regissör är den här gången danska Susanne Bier (The Night Manager).

Donald Sutherland spelar far till Nicole Kidmans karaktär. Hugh Grant spelar hennes make.

Familjen Fraser tillhör eliten i New York. Hugh Grant spelar cancerläkaren Jonathan, Nicole Kidmans Grace är terapeut och ingår i en kommitté som arrangerar flotta välgörenhetsgalor till förmån för den tjusiga privatskola som sonen Henry går i. Ett till synes lyckligt äktenskap och en lyckad familj – ända tills en ung kvinna, mamma till en av eleverna på Henrys skola, hittas brutalt mördad. När Jonathan misstänks för mordet förändras allt och Grace börjar undra om hon över huvud taget känner sin make. Är han en mördare eller “bara” skyldig till otrohet?

Tempot är högt, särskilt i de två första avsnitten då mycket ska tryckas in, och varje avsnitt (fem av sex avsnitt har gjorts tillgängliga för recensenter) avslutas med en cliffhanger av klassiskt snitt.

Nicole Kidman som Grace och Lily Rabe som väninnan Sylvia.

Nicole Kidman och Hugh Grant är förträffliga och bär den här miniserien på sina axlar. De ges möjlighet att förmedla en mänsklig komplexitet som inga andra karaktärer föräras. Bland birollerna märks Donald Sutherland i rollen som Graces mycket respektingivande far Franklin Reinhardt, Lily Rabe som Graces trogna väninna Sylvia Steneitz och Edgar Ramirez som polisen Joe Mendoza som inte låter sig imponeras av makt och rikedom. Men ingen av dem får särskilt mycket speltid.

Staden New York är också nästan som en karaktär i sig. Grace processar allt det som hänt under långa promenader och Susanne Bier låter även kameran vandra runt i stadens miljöer och använder flitigt New Yorks välkända skyline för att knyta ihop olika scener.

Nicole Kidman förser Grace med samma blandning av smärta och beslutsamhet som Celeste i Big Little Lies.

Med The Undoing gör HBO det HBO är bäst på. Välproducerad prestige-tv med stjärnskådespelare som kommer att konkurrera om Emmy-statyetterna nästa år. Men ibland räcker inte förstklassigt skådespeleri för att dölja att det trots allt handlar om en ganska förutsägbar och ytlig historia. Lite som en kriminalroman där man inte kan låta bli att vända blad, men där författaren inte har så mycket att säga utöver att sprinkla ut ledtrådar som ska leda läsaren fram till mördaren.

Frågor om klass, privilegium och rättvisa berörs visserligen, men David E Kelley bara touchar vid dessa ämnen innan han snabbt skyndar vidare till nästa twist i handlingen. Å ena sidan vill The Undoing ibland låtsas att historien har större djup än det finns täckning för. Å andra sidan är ett snyggt och välspelat mordmysterium inte illa det heller.