Recension: Dickinson säsong 2

Titel: Dickinson
Säsonger: 2
Genre: Komedi, drama
Tjänst: Apple TV+
Premiär: 2021-01-08
Betyg: 4

Apple TV+ har lockat till sig många kända namn, men drygt ett år efter lanseringen är det få serier som givit eko i streaminglandskapet. Förutom Golden Globe-nominerade The Morning Show är det egentligen bara komediserierna Ted Lasso och Dickinson som lyckats sticka ut i bruset. Först ut med en andra säsong är den säregna dramakomedin om den amerikanska poeten Emily Dickinson som hade premiär i november 2019.

Hailee Steinfeld som Emily Dickinson. Till höger Anna Baryshnikova som Emilys syster Lavinia.

Hailee Seinfeld, som också är en av producenterna, spelar Emily Dickinson i ett kostymdrama där karaktärerna pratar som ungdomar av i dag och dansar till moderna hitlåtar som bryter helt mot 1800-talsscenografin och de tidstrogna kläderna.

Alena Smith har tagit en big swing när hon skapat Dickinson. Poemen som citeras varje avsnitt är ordagranna och det är tydligt att det ligger mycket research bakom, men det är också med stor kreativ frihet som den berömda poeten introduceras för en ny generation på ett lättillgängligt och underhållande sätt. Smith lyckas för det mesta balansera de motsägelsefulla komponenterna på ett briljant sätt och samtidigt berätta en seriös historia om en ung kvinnlig poet som begränsas av samhällets förväntningar och politiska hinder.

Hela familjen Dickinson.

I den första säsongen klev Emily in i ett hästekipage och flirtade med Döden (spelad av rapparen Wiz Khalifa), konfronterade en självbelåten Henry David Thoreau (John Mulaney), tog en löprunda i korsett med Louisa May Alcott (Zosia Mamet) och dansade hög på opium med ett gigantiskt hallucinerat bi (Jason Mantzoukas).

Det är många bisarra och knasiga men underhållande scener även i den nya säsongen, men precis som i den första säsongen grundas allt det absurda i riktiga känslor. Familjen är central, men viktigast är relationen med Sue (Ella Hunt), fästmön till brodern Austin (Adrian Enscoe) men också föremål för Emilys starka känslor. Att Emily Dickinson skrev hängivet till sin personliga musa stämmer också, enligt forskningen, med hur det var i verkliga livet.

Karaktärerna har i säsong två hunnit bli unga vuxna. Austin och Sue är gifta och har flyttat in i ett nybyggt hus nästgårds, medan Emily sitter kvar i sitt rum i familjehemmet och författar dikter så att ögonen nästan bokstavligen blöder.

Multitalangen Hailee Steinfeld, även aktuell som Kate Bishop i Marvel-serien Hawkeye, känner sin Emily väl och är hela tiden den självklara mittpunkten. Den utmärkta kemin med Ella Hunt gör att relationen med Sue fortsätter spraka även om det i den andra säsongen uppstår en distans mellan de två karaktärerna när Sue blir allt mer fokuserad på sitt societetsumgänge och att vara den perfekta värdinnan. Eller som Emilys syster Lavinia (Anna Baryshnikova) utbrister: Sue är en influencer!

Ella Hunt och Haliee Steinfeld i en känslomässig scen.

Bara ett fåtal av Emily Dickinsons poem publicerades under hennes livstid och den andra säsongen fokuserar på den unga, rebelliska poetens ambivalenta inställning till att sprida dikterna utanför sin innersta krets och synen på det kändisskap som kan följa på det. Den unga redaktören Samuel Holmes (Finn Jones) är intresserad av att publicera Emilys dikter i sin tidning The Springfield Republican.

Tonen känns igen i de tre första tillgängliga avsnitten, men den andra säsongen är också lite mer seriös och spöklik. Den mystiska person som kallar sig Nobody och förföljer Emily är en påminnelse om hennes försämrade hälsa. Samtidigt fortsätter hon flirta med Döden och genomför en seans som spårar ur.

Hailee Steinfeld och Finn Jones som Emily Dickinson och Samuel Holmes.

Sammantaget är det en mycket originell serie med ovanlig rytm som skapats av Alena Smith. Det betyder sannolikt också att serien inte är för alla. Men den som är ombord sedan den första säsongen kommer helt säkert att underhållas även av den andra som också är konstig, kul och kreativ.