Recension: Chosen

Betyg: 1 1/2 av 5
Genre: Action
Premiär: 2013
Antal säsonger: 4
Tjänst: Viaplay

Är det vettigt att mixa 24, The Purge och The Box? Det relativt okända online tv-företaget Crackle har i vilket fall gjort ett försök, men det stannar också där … som ett försök alltså. Där 24 lyckades dundra fram genom alla de 45 minuterna och överraska med oväntade vändningar i handlingen, just när man trodde att man fått grepp om den, klarar inte Chosen att leva upp till samma eleganta spänningskurva eller inlevelse. Och detta trots att första säsongen bara består av sex 20-minutersavsnitt.

The Chosen Ep 206Det är tydligt att budgeten är ihopkrattad och kanske brister det också när det kommer till ambitionerna. Chosen är exakt så som den beskrivs ovan – ett svagt ihopkok där man inte lyckas prestera något vettigt trots att man har tre bra serier som inspirationskällor. Tempot i 24, hjärtlösheten och brutaliteten från The Purge och mystiken från The Box.

Lämnas utan något val
Premiäravsnittet sätter premissen för serien: Ian Mitchell (Milo Ventimiglia), frånskild far och affärsman, får en liten låda med sitt namn på. Lådan innehåller ett vapen, namnet på en måltavla och en timer som utlöses så snart lådan öppnas. Från det ögonblicket gör den noga utvalda och lejda mördaren bäst i att lägga benen på ryggen för att hitta målet. Följer han eller hon inte instruktionerna kommer någon närstående person ­– flickvän, pojkvän, fru, man eller barn – att dödas. Med andra ord har den som fått och öppnat lådan inget annat val än att sätta i gång.

CHOSEN_005-20120914-LJ_0058

Det visar sig naturligtvis – och oroa dig inte för att jag nu punkterar den centrala delen av handlingen – att det är en grupp bortskämda och sadistiskt lagda rika män som förfinat rävjakten. Och det hade kunnat bli något spännande av det, när huvudpersonen manövrerar sig fram i en värld där han omväxlande försöker få myndigheternas uppmärksamhet och tar upp kampen med de rika männen.

Två skrämda människor
Men att den elitistiska mordklubben har ett finger med i alla situationer och har koll på allt gör att konceptet helt tappar greppet. För måltavlorna har också aktiverats som mördare. ”Legaliseringen” av morden siktar mot The Purge men faller platt i den meningen att legaliseringen av brott i The Purge tjänade ett högre syfte där alla personer gjordes till ett potentiellt hot. Här är det bara två skrämda människor som är pressade att göra något åt ​​situationen som är praktiskt taget omöjlig att stå emot.

CHOSEN: Season 2 Episode 201Den begränsade budgeten spelar in i allt som har med Chosen att göra. Förutom Milo Ventimiglia, som är känd från Heroes och Gilmore Girls, består ensemblen av okända skådespelare som troligtvis mer eller mindre försörjt sig på tv-filmer, skräckfilmer i lågbudgetklassen och olika gästspel. De enda som kommer upp på Ventimiglias nivå är Chad Michael Murray och Rose McGowan. McGowan dyker dock upp först i seriens fjärde säsong som ännu inte visats på Viaplay.
Thomas Haabendal