Både HBO och Netflix satsar danskt

Både HBO Nordic och Netflix har i veckan annonserat nya danska originalserier. Det handlar om dramakomedin Kamikaze och sci fi-serien Chosen.

HBO har redan producerat två svenska originalserier, Gösta och Björnstad. Nu ska även grannarna söder om sundet få en egen originalserie. Det handlar om Kamikaze som beskrivs som en stark och illmarigt humoristisk ny dramaserie.

Marie Reuther som Julie. Foto Åsmund Sollihøgda

I berättelsens centrum befinner sig en vild och hypnotiskt charmig 18-årig. Den unga danska skådespelerskan Marie Reuther gestaltar Julies både existentiella och bokstavliga resa för att hitta tillbaka till meningen med livet efter att hon förlorat sina föräldrar och bror i en flygolycka i Rwanda. Julie är ung, vacker och rik och har lämnats ensam kvar med en enorm herrgård och två dyra bilar i garaget.

Sveriges bidrag till rollistan i Kamikaze består av Johan Rheborg (längst till höger) som spelar Julies pappa.

Netflix har redan haft framgångar med sin första danska originalserie The Rain och satt premiärdatum för den andra, miniserien Equinox. Nu står det klart att The Rain-skaparna Christian Potalivo och Jannik Tai Mosholt återvänder till Netflix för att i Chosen berätta en coming of age-historia i sci fi-format.

Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann

Enligt beskrivningen upptäcker Emma av misstag att historien om meteoren som träffade staden 17 år tidigare är en lögn. Det vänder upp och ned på hennes värld och hon inser att världen inte är så säker och lycklig som hon trott. Chosen är enligt Netflix en både spännande och absurd berättelse om social press, hemligheter, lögner, identitet och allt annat som hör tonårslivet till.

Produktionen av Chosen förväntas starta i Danmark innan årets slut.