Premiärdatum för Vikings: Valhalla

Det börjar dra ihop sig för Frida Gustavsson, Caroline Henderson och de andra i Vikings-spinoffen. Den 25 februari är det premiär på Netflix för Vikings: Valhalla.

Netflix har precis offentliggjort premiärdatumet och samtidigt släppt nya bilder på svenska Frida Gustavsson i rollen som Frejdis Eriksdotter (se ovan och nedan). Enligt en tidigare karaktärsbeskrivning är hon våldsam, hednisk, eldig och ihärdig och har en stark tro på de ”gamla gudarna”. Liksom sin halvbror Leif anländer hon till Kattegatt som en outsider, men blir en inspiration för de som är av den gamla skolan.

Frida Gustavsson som Frejdis Eriksdotter.

Den andra svenskan i rollistan, Caroline Henderson, spelar Jarl Haakon, en stor krigare och tolerant ledare som styr Kattegatt med järnhand inspirerad av . Även om hon är hedning har hon lyckats hålla staden Kattegatt öppen för alla trosuppfattningar under en utmanande tid. Hon kommer att bli en viktig mentor för Frejdis, som ser upp till henne och hennes visdom. Karaktären är inspirerad av den historiska personen Håkon Eriksson Ladejarl.

Caroline Henderson som Jarl Haakon.

Det är Netflix som beställt spinoffen som utspelar sig 100 år senare än Vikings, den populära History Channel-serien som i Sverige varit en HBO Nordic-serie, men som numera också finns att streama hos Netflix.

Streamingjätten kallar Vikings: Valhalla för en “helt ny utforskning av den spektakulärt episka vikingasaga som beskriver legendariska äventyr för några av de mest kända vikingar som någonsin funnits.”

I centrum för berättelsen finns Leif Eriksson som enligt historieböckerna var den första europé som landsteg i Nordamerika, långt innan Christofer Columbus tog sjövägen till Amerika. Eriksson från Grönland ska ha svarat för bedriften redan omkring år 1000.

Leif Eriksson spelas av Sam Corlett. I rollistan finns också Leo Suter, Bradley Freegard, Jóhannes Jóhannesson, Laura Berlin, David Oakes, Pollyanna McIntosh och Asbjørn Krogh Nissen.

Här är ytterligare några bilder Netflix skickat ut i världen i dag.