Premiärdatum för Donald Glovers Atlanta

Han är känd rappare, stand up-komiker och skådespelare. Nu kan 32-årige Donald Glover även titulera sig tv-producent. I september har Atlanta premiär på FX.

Donald Glover, som under fem säsonger spelade Troy Barnes i kultkomediserien Community, har tagit språnget till kabelkanalen FX där han är en av de kreativa krafterna bakom Atlanta, en musikserie om två kusiner i, just det, Atlanta.

Glover spelar själv Earnest ”Earn” Marks, en ensamvarg som efter att prövat lyckan på olika ställen i USA är tillbaka i Atlanta där han nu lever ett Svensson-liv med ett tråkigt lågavlönat jobb. Men då kusinen Alfred Miles (Brian Tyree Henry) plötsligt får ett genombrott som rapparen Paperboy och utropas till nästa stora hit så kastar sig Earn in i rollen som manager för Miles – men det sker naturligtvis inte utan problem. Lakeith Lee Stanfield spelar Alfreds högra hand Darius och Zazie Beets gör rollen som Vanessa, Earns bästa vän och mor till hans dotter.

Donald Glover som i hiphop-kretsar går under namnet Childish Gambino har aldrig dolt att han är väldigt personligt engagerad i Atlanta-projektet. Förutom själva historien, som bygger på de erfarenheter han skaffat sig under sin egen musikkarriär, har den lite surrealistiska komedin också skapats under lite ovanliga förhållanden. Glover bjöd löpande hem hela författarteamet, som käkade ihop, gjorde research och skojade runt på nätet tillsammans. Tanken var att det skulle leda fram till en annorlunda tv-upplevelse. ”Det är hög tid att göra något som jag själv gärna vill se. Utbudet av serier är allt större och det finns så många tv-skärmar att breda ut sig över, så tiden är inne för ett projekt som Atlanta. Jag har alltid velat göra en Twin Peaks med rappare”, har Glover förklarat.

Det började snackas om Atlanta redan i december 2014 då FX tackade ja till ett pilotavsnitt av Donald Glover. I oktober förra året beställde FX tio avsnitt. Och nu har komediserien äntligen fått ett premiärdatum. Atlanta börjar visas tisdagen den 6 september på FX Networks. Det är ännu oklart om Glover-komedin dyker upp på någon svensk streamingtjänst.