Premiärdatum för Barry Jenkins slavserie

Vägen till frihet går bokstavligen under jorden i Barry Jenkins bearbetning av The Underground Railroad. Miniserien kommer till Amazon i maj.

The Underground Railroad (Den underjordiska järnvägen) är en Pulitzer Prize-belönad roman skriven av Colson Whitehead, en författare med bland andra Barack Obama och Oprah Winfrey bland sina hängivna läsare. När tv-bearbetningen dessutom görs av Oscarsvinnaren Barry Jenkins (Moonlight) så har det naturligtvis väckt förväntningar.

Det är snart fyra år sedan Amazon beställde serien som nu äntligen har fått ett premiärdatum. Den 14 maj rullas The Underground Railroad ut på streamingplattformen.

Sydafrikanskan Thuso Mbedu spelar den unga slaven Cora som lever på en bomullsplantage i Georgia. När hon hör rykten om ett nätverk som skulle kunna befria henne från livet i bojor beslutar hon sig för att det är värt att riskera livet att försöka bli fri.

I verkligheten blev ”den underjordiska järnvägen” benämningen på det nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly från söder till norr, men i Colson Whiteheads roman och i tv-serien är den underjordiska järnvägen motsatsen till en metafor. Det visar sig att konduktörer och ingenjörer organiserat ett hemligt nät av tunnlar och spår precis under Coras fötter. Järnvägen är en konkret underjordisk flyktväg som tar den unga kvinnan till olika delar av USA i jakten på ett värdigt liv.

Cora jagas från stat till stat av den skoningslöse slavjägaren Ridgeway (Joel Edgerton) som är besatt av att föra henne tillbaka till plantagen. Besattheten har att göra med Coras mor Mabel (Sheila Atim), som är den enda slav han aldrig lyckades fånga. Cora tvingas hantera både arvet från Mabel och sin egen kamp för frihet.

Barry Jenkins har både skrivit och regisserat alla tio avsnitten av The Underground Railroad. Här är en teaser som Amazon precis har släppt: