Penny Dreadful får en fortsättning

Showtime har överraskande beställt en fortsättning av John Logans skräckserie Penny Dreadful. I Penny Dreadful: City of Angels ska en ny era och en ny stad utforskas.

Josh Hartnett som Ethan Chandler och Eva Green som Vanessa Ives i seriefinalen av Penny Dreadful. Foto: Patrick Redmond/Showtime

Säsong tre av Penny Dreadful avslutades i juni 2016 med ett dramatiskt dubbelavsnitt. Direkt efteråt meddelade Showtime att det inte blir några fler säsonger av den välgjorda skräckserien om vampyrer, häxor och monster samt historiskt mytomspunna skräckfigurer hämtade från brittisk och irländsk fiktion från 1800-talet. Beslutet hade skaparen John Logan själv tagit av kreativa skäl.

Men i dessa tv-tider ska man aldrig säga aldrig. Eller som Penny Dreadfuls eget Twitterkonto skriver i ett färskt inlägg om den överraskande nyheten: ”Sometimes what’s dead doesn’t always remain”.

“Vi var så glada när John Logan kom till oss med sin mycket originella version av Penny Dreadful-mytologin, som utforskar både människors inre och den andliga världen här i Kalifornien. Penny Dreadful: City of Angels lovar en extraordinär saga om familjens kärlek versus skrämmande monster som finns både inom och runt omkring oss”, säger Showtimes programchef Gary Levine i ett uttalande.

Penny Dreadful: City of Angels utspelar sig 1938 i Los Angeles, en plats och tidsperiod som var starkt påverkat av mexikansk-amerikansk folksägen och ett socialt klimat med stora spänningar. Fortsättningsserien kommer att utforska rötterna till konflikten mellan olika karaktärer med kopplingar till det katolska dödshelgonet Santa Muerte och andra allierade till Djävulen.

För 15-20 år sedan kände få till Santa Muerte, även känd som ”Den vita flickan”, men dödshelgonet har på senare år blivit populär igen i Mexiko och förknippas i dag ofta med knarkkarteller och kriminella, men har även fått allt fler anhängare bland fattiga, arbetare och utstötta.

Penny Dreadful-skaparen John Logan är en dramatiker med bakgrund från Chicagos teaterliv och med ett genuint intresse i allt från scenografi till ljudsättning och kameravinklar. Det märktes i historien som utspelade sig i det viktorianska London och kommer säkert också att märkas i berättelserna som är satta i 1930-talets Los Angeles.

“Penny Dreadful City of Angels kommer att ha en social och historisk medvetenhet som vi valde att inte utforska i London-berättelserna. Vi kommer nu att brottas med specifika historiska och verklighetsnära politiska, religiösa och sociala frågor samt frågor om ras”, förklarar Logan.

Inspelningen startar 2019. I nuläget är ingen av skådespelarna från originalserien involverade, enligt Variety. I den mytiska värld med övernaturliga inslag som är Penny Dreadful är det dock inte omöjligt att låta karaktärer hoppa från en era till en annan.

”En ny höjdpunkt för viktoriansk skräck”, skrev vår recensent om Penny Dreadful och gav säsong två högsta möjliga betyg. Läs recensionen här. Alla tre säsongerna av Penny Dreadful finns på HBO Nordic, där vi kan förvänta oss att även City of Angels dyker upp om ett år eller så.